eur:
398.71
usd:
360.35
bux:
74372.71
2024. október 2. szerda Petra

Szociális kérdések uralták a két lengyel elnökjelölt utolsó tv-vitáját

Szociális kérdések uralták a két lengyel elnökjelölt, a liberális Bronislaw Komorowski és a konzervatív Jaroslaw Kaczynski második, egyben utolsó tv-vitáját szerda este.

A jelöltek a vasárnapi második forduló előtt négy nappal a bizonytalan választókat igyekeztek meggyőzni a mezőgazdasági támogatások privilegizált rendszerének fenntartására, valamint az egészségügy és az oktatás reformjára vonatkozó ígéreteikkel.

Egyenként válaszolva újságírók kérdéseire a két jelölt egyetértett abban, hogy fenn kell tartani a gazdasági növekedést és csökkenteni kell a bürokráciát.

Külpolitikai kérdésekről szólva mindkét jelölt egyetértett az Afganisztánban szolgáló lengyel kontingens kivonásában. Komorowski azt szeretné, hogy a csapatkivonás 2012 előtt megtörténjen, míg Kaczynski nem mondott konkrét dátumot, csak azt jegyezte meg, hogy ötéves elnöki mandátuma alatt kerülne sor rá.

Komorowski több békülékeny gesztust is tett vetélytársa felé. "Fogjunk kezet" - mondta a vita elején Kaczynski felé lépve, aki elfogadta a kéznyújtást. A vita végén Komorowski az alkotmány egy példányát adta át Kaczynskinek, amelyen a két jelölt jelszavaira utaló "Az egyetértés építő jellegű, mert Lengyelország számít a legtöbbet" felirat volt.

"Köszönöm, alá fogom írni" - mondta Jaroslaw Kaczynski, aki ismét feketébe öltözött, az április 10-én Szmolenszk mellett légi-szerencsétlenségben elhunyt ikertestvérét, Lech Kaczynskit gyászolva.

A két jelölt által aláírt alkotmányt jótékonysági akción árverésre bocsátják, a bevételt a májusi és júniusi árvizek áldozatainak ajánlják fel.

A június 20-i első fordulón Komorowski a szavazatok 41,54, Kaczynski pedig 36,46 százalékát kapta.

Egy szerdán ismertetett közvélemény-kutatás szerint a liberális jelölt 52,1 százalékkal továbbra is tartja előnyét, míg Kaczynskira a megkérdezettek 41,6 százaléka szavazna.

Címlapról ajánljuk
Az Izrael elleni rakétatámadást már befejeztük, de... - Irán Európának üzent

"Az Izrael elleni rakétatámadást már befejeztük, de..." - Irán Európának üzent

Telefonon konzultált több európai hivatali kollégájával Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter közvetlenül azután, hogy országa kedd este több száz rakétával támadta Izraelt - jelentette szerdán az iráni állami média. Izrael és Irán is fenyegetőzik azzal, hogy majd visszalő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
A nagyszabású iráni csapás után folytatódik Izrael libanoni hadművelete, rendkívüli ülést tart az ENSZ BT – Híreink a közel-keleti konfliktusról szerdán

A nagyszabású iráni csapás után folytatódik Izrael libanoni hadművelete, rendkívüli ülést tart az ENSZ BT – Híreink a közel-keleti konfliktusról szerdán

Kedden Irán mintegy 180 ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre, miután a zsidó állam pénteken végzett az Irán-barát Hezbollah terrorszervezet vezérével, Hasszán Naszrallahhal. A csapásról szóló utasítást maga Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője adta. Izrael válaszcsapást ígért. Kedd este az izraeli Jaffában terrortámadás történt, amelyben hét izraeli életét vesztette, egy női katona súlyosan megsérült.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×