eur:
387.68
usd:
357.02
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Letette a hivatali esküt a megválasztott Fülöp-szigeteki elnök

Letette a hivatali esküt szerdán Benigno Aquino megválasztott Fülöp-szigeteki elnök.

Beiktatási beszédében ígéretet tett arra, hogy kivezeti az országot a szegénységből, valamint hogy választási kampánybeli ígéretéhez híven állhatatosan küzdeni fog a korrupció ellen. A beszédet egy tengerparti parkban mondta el Manilában, több százezer ember előtt.

A május 10-i elnökválasztáson az ötvenéves politikus, Corazón Aquino korábbi elnök fia több mint 15 millió szavazatot kapott, míg legfőbb ellenfele, Joseph Estrada volt államfő csak 9,4 millió választó támogatását nyerte el. Az államfői tisztségben Gloria Macapagal Arroyo helyére lép.

Az Aquino-házaspárt - Benigno Aquino szüleit - nagy tisztelet övezi az országban, mert az 1980-as években, Ferdinand Marcos uralma után jelentős szerepet töltöttek be a demokrácia helyreállításában. Az idősebb Benigno Aquinót meggyilkolták, miután hazatért száműzetéséből. Felesége, Corazón Aquino ezután lett államfő.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×