eur:
387.61
usd:
356.93
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Bliccelő diplomaták: 37 millió fonttal tartoznak a brit hatóságoknak

Több mint 37 millió fonttal, vagyis körülbelül 13 milliárd forintnak megfelelő összeggel tartoznak a brit hatóságoknak a Londonban tartózkodó külföldi diplomaták. Ráadásul egyelőre nem úgy tűnik, hogy fizetni akarnának - adta hírül a The Daily Telegraph.

Az óriási tartozás miatt a brit külügyminisztérium márciusban levélben kérte a londoni nagykövetségeket, hogy egyenlítsék ki tartozásaikat: a legtöbb pénzzel az amerikai diplomaták tartoznak, akik 2003 óta négymillió fontnyi különféle közlekedési büntetést halmoztak fel, őket orosz és japán kollégáik követik.

A különböző nemzetiségű diplomaták az elmúlt években összesen ötezer parkolási és közlekedési szabálysértést követtek el, összesen 534 ezer font büntetést kellett volna befizetniük, ám a nagykövetségek és a konzulátusok március óta mindössze nyolcezer forintot juttattak el a Foreign Office-nak.

Ráadásul a Londonban tartózkodó diplomaták közül jó néhányan nemcsak szabálysértéseket, hanem bűncselekményeket is elkövettek. Szaúd-Arábia egyik diplomatáját szexuális molesztálással vádolják, egy pakisztáni gyilkossággal fenyegetőzött, tíz diplomatát - köztük egy amerikait, egy németet és egy brazilt - ittas vezetésen kaptak.

Az Egyesült Államok londoni nagykövetségének szóvivője ennek ellenére azt állítja, hogy ők minden brit törvényt betartanak. "A bécsi egyezmény arra kötelezi a diplomatákat, hogy betartsák az adott ország szabályait, törvényeit. Ezért természetesen mi is tiszteletben tartjuk az itteni törvényeket, és befizetjük az esetleges büntetéseket is" - mondta.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×