eur:
393.86
usd:
368.27
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Gallup: Obama minden korábbi elnöknél jobban megosztotta Amerikát

Barack Obama mandátuma első évében minden korábbi elnöknél jobban megosztotta az Egyesült Államokat - derült ki a Gallup intézet felmérésének hétfőn ismertetett eredményéből.

Az ellenzéki republikánusok túlnyomó többsége Obama ellen fordult, miközben a demokrata pártiak nagyobb része továbbra is támogatja működését. Ami a népszerűségi mutatókat illeti, ennyire még soha nem volt megosztott a társadalom egy elnök első évében.

Obama az utóbbi egy évben átlagosan 88 százalékos népszerűséget élvezett a Demokrata Párt hívei körében, míg a republikánusoknak csak 23 százaléka állt mögötte. Ekkora, 65 százalékpontos különbséget a Gallup még soha nem mért.

Bill Clinton esetében - aki eddig a csúcsot tartotta - a Fehér Házban töltött első év után az eltérés 52 százalék volt; őt a republikánusok jobban, a demokraták viszont kevésbé szerették, mint Obamát.

George W. Bush első évét 45 pontos különbséggel zárta, akkor még a republikánusok csaknem egyöntetű támogatását élvezte, és a demokratáknak is csaknem a fele helyeselte tevékenységét. Ugyanilyen magas megítélésbeli különbség volt a republikánusok és a demokraták között Ronald Reagan elnökségének első éve után.

Korábbi elnökök hasonló adataiból a Gallup szerint az világlik ki, hogy Amerika ma sokkal megosztottabb, mint például Eisenhower, Kennedy vagy Johnson elnök idején volt (a vizsgált érték Reagan előtt Nixon idején volt a legmagasabb, 34 százalék).

A Gallup megjegyezte, Obama kudarcot vallott abban, hogy megszüntesse Washingtonban a pártos szembenállást, ahogy ezt kampányában ígérte. (Ez elődjének, Bushnak sem sikerült.) Ebben nagy szerepet játszott, hogy sok republikánus politikus úgy számolt: az Obamával való erőteljes szembehelyezkedés, sőt, az elnök démonizálása a leggyorsabb út ahhoz, hogy a Republikánus Párt visszakerüljön a hatalomba.

Az intézet rámutatott: Obama ilyen mértékű republikánus elutasítottságában az is közrejátszik, hogy egyre fogy azoknak a száma, akik republikánus pártiaknak vallják magukat, különösen sok mérsékelt szavazó távozik a pártból.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×