INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Gates: aligha valószínű a megbékélés a tálibok csúcsvezetőivel

InfoRádió / MTI
Robert Gates amerikai védelmi miniszter szerint aligha valószínű, hogy az afganisztáni tálib lázadók legfontosabb vezetői elfogadnák az afgán kormányzat nemzeti megbékélési ajánlatát, de nem zárja ki, hogy alacsonyabb rangú tálib parancsnokok békét kötnek Kabullal. Gates erről útban India felé, egy amerikai katonai repülőgép fedélzetén nyilatkozott a kíséretében lévő újságíróknak.

A politikus üdvözölte Hamid Karzai afgán elnök nemzeti megbékélési ajánlatát, amelynek részleteit Karzai várhatóan a január 28-i londoni Afganisztán-értekezleten ismerteti. Gates úgy vélte, hogy Omar molla és más fontos tálib vezetők vonakodnak letenni a fegyvert - hacsak nem változik a harctéri helyzet -, alacsonyabb rangú tálib parancsnokok viszont egyre nagyobb számban illeszkedhetnek vissza a békés életbe.

A Nyugat támogatását élvező kabuli kormány korábban is megpróbálta a maga oldalára állítani a vallási fanatikus muzulmán fegyvereseket, de eredménytelenül, mert keveset törődött azzal, hogy az átállt táliboknak védelmet vagy pénzügyi ösztönzőket kínáljon.

Kabul az újabb megbékélési ajánlattal olyan időszakban rukkol elő, amikor a tetőfokára hágott a tálib ellenállás hevessége azóta, hogy 2001 végén kiszorították őket a hatalomból.

Az Afganisztánba vezényelt amerikai csapatok megerősítését felügyelő Gates szerint viszont a tálibok nagyobb hajlandóságot mutatnak majd a fegyverletételre, ha tudják, hogy az afgán kormány meg tudja védelmezni őket (vélhetően ellenük forduló egykori harcostársaikkal szemben).

A címlapról ajánljuk