eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Pótmeghallgatásra utasították a holland biztosjelöltet

Pótmeghallgatásra utasították Neelie Kroes holland EU-biztosjelöltet: a digitális stratégiával foglalkozó tárca vezetésére kiszemelt liberális politikust nem találták elég felkészültnek csütörtöki meghallgatásán az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságában, ezért kedden Strasbourgban újabb meghallgatáson kell megjelennie, immár nem az egész bizottság, hanem annak szűkebb, koordinátori testülete előtt, amelyben az összes frakció egy-egy fővel képviselteti magát.

Kroes, aki a most távozó Európai Bizottságban a versenyfelügyeleti témáért felelt, nem készült fel megfelelően új tárcájának kérdéseiből - mondta pénteken Paul Rübig osztrák néppárti EP-képviselő. Példaként kiemelte, hogy a biztosjelölt adós maradt a válasszal a mobiltelefonos barangolási díjak, illetve a frekvenciahasználat témájában. Rübig szerint Kroes a meghallgatáson igyekezett saját eddigi, versenyügyi biztosi tevékenységét a középpontba állítani, ami nem keltett jó benyomást.

Corien Wortmann holland kereszténydemokrata EP-képviselő is úgy nyilatkozott, hogy a szakemberek szerint Kroes felkészületlen volt.

A szintén holland, de liberális Hans van Baalen ugyanakkor azt mondta, hogy a pótmeghallgatás kitűzése csupán politikai manőver, hiszen előzőleg néppárti, illetve szociáldemokrata biztosjelölttel is akadtak gondok.

Kroes koordinátorok előtti pótmeghallgatása a jövő kedden lesz Strasbourgban. Aznap délben elvben lezárul a biztosjelöltek szakbizottsági meghallgatássorozata. Függőben van azonban emellett Rumjana Zseleva bolgár biztosjelölt ügye is. Vele kapcsolatban az EP állásfoglalást vár José Manuel Barrosótól, az Európai Bizottság elnökétől.

Keddi meghallgatásán a jobboldali Zseleva kereszttűzbe került olyan vádak miatt, hogy vagyonnyilatkozatában eltitkolt pénzügyi érdekeltségeket. Emellett többek szerint szakmai kérdésekre sem adott kielégítő választ a humanitárius segélyezési és válságkezelési tárca élére jelölt bolgár külügyminiszter. Az EP szociáldemokrata frakciója először Zseleva jelöltségének visszavonását kérte a bolgár kormányfőtől, majd azt jelezte, hogy elképzelhetőnek tartja Zseleva újabb meghallgatását.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×