eur:
393.77
usd:
365.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Nyitva felejtett szellőző okozhatta Gagarin halálát

Tisztázták Jurij Gagarin halálának körülményeit - állítják egy független orosz szakértői csoport tagjai, akik szerint az első ember, aki kijutott az űrbe, végső soron egy rosszul beállított szellőzőnyílás miatt zuhant le egy vadászgép tesztelése közben.

Rendkívül fontos új részletet fedeztek fel Jurij Gagarin halála kapcsán orosz szakértők; mint mondják, ez magyarázattal szolgálhat arra, miért zuhant le hat évvel űrrepülése után a pilóta-űrhajós, miközben egy MiG-15-össel gyakorolt.

A független vizsgálat kilenc éven át zajlott Igor Kuznyecov, a szovjet légierő leszerelt ezredesének vezetésével. A szakértők remélik, hogy eredményeik véget vetnek majd azoknak találgatásoknak, amelyek Gagarin 1968-as halálos balesete óta nem csitulnak.

Kuznyecovék szerint Gagarin és oktatója, Vlagyimir Szerjogin azért zuhant le, mert az a pilóta, aki előttük használta a gépet, nyitva hagyta az egyik légbeömlő nyílást. Amikor a volt űrhajós ezt észrevette, pánikba esett, és túl gyorsan fogott a süllyedéshez. Emiatt rövid időre elvesztette az eszméletét, így következett be a tragédia.

Nem hisznek az adatoknak

Sokan úgy gondolják, hogy az űrhajóst az orosz titkosszolgálat tette el láb alól, balesetnek álcázva a tragédiát, de akadnak, akik szerint Gagarin részegen szállt fel a vadászgéppel.

Az összeesküvés-elméletek gyártóit az tüzelheti, hogy a Gagarin halálának körülményeiről szóló hivatalos jelentést teljes egészében mindeddig nem hozták nyilvánosságra. A 2003-ban közölt részletekből az azonban kiderül, hogy a vizsgálatok szerint a gép vagy azért vált irányíthatatlanná, mert madárral ütközött, vagy Gagarin hirtelen manővere miatt, amire azért volt szükség, hogy elkerüljön egy ütközést egy másik repülővel.

A dokumentum szerint a földi irányítás ráadásul nem adott megfelelő tájékoztatást az időjárásról, így a pilóta és Vlagyimir Szerjogin azt hihette, hogy nagyobb magasságban repül, mint valójában, végső soron pedig ez vezetett a balesethez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×