INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Nem tudni, mi fog történni Basescu elnökké választása után

Infostart / InfoRádió
Pászkán Zsolt, az Eurocom Kft. romániai sajtófigyelőjének igazgatója szerint nem lehet megmondani, mi várható a román belpolitikában Traian Basescu elnökké választása után. A szakértő szerint akár újabb parlamenti választásokat is kiírhatnak.

Nem volt kialakult "utógondozási" terve az elnök hivatalban maradásának a két lehetséges forgatókönyv közül, nem tudni, mi fog történni Traian Basescu elnökké választása után - értékelte a romániai voksolást Pászkán Zsolt, az Eurocom Kft. romániai sajtófigyelőjének igazgatója.

Kifejtette: míg a liberálisok és szociáldemokraták közös államfőjelöltje, Mircea Geoana Klaus Johannis, Nagyszeben polgármestere személyében megnevezett egy olyan kormányfőjelöltet, aki a parlament több mint 60 százalékos többségének támogatottságát élvezte volna, a Demokrata Liberális Pártnak csak 30-35 százaléka van, és elképzelés sincs arról, hogy tud-e valakivel kormányt alakítani.

Kevéssé valószínű, hogy Bukarest III. kerületének polgármestere lesz a miniszterelnök, ugyanis Traian Basescu a pártokkal folytatott korábbi egyeztetés során nem vette figyelembe azok óhaját, így egy technokrata jelöltet sem tudott elfogadtatni - közölte Pászkán Zsolt.

Ha az alkotmányt betartják, akkor két bukott javaslat után ki kell írni a parlamenti választást - emelte ki az igazgató. Hozzátette: kétértelműen fogalmaz az alkotmány ebben a kérdésben, mert csak lehetőséget ad az elnöknek az új voksolás kiírására, ám az beláthatatlan következményekkel járna, ha évekig egy ideiglenes kabinet kormányozna.

Hanganyag: Sigmond Árpád


A címlapról ajánljuk