eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Felmérés: Geoana a romániai elnökválasztás esélyese

Mircea Geoana, a Szociáldemokrata Párt (PSD) államelnökjelöltje nyerné a romániai elnökválasztás vasárnap sorra kerülő második fordulóját - derül ki egy közvélemény-kutatásból.

Az Insomar intézet által készített, és a romániai média által kedden ismertetett felmérés az előző nap választói preferenciáját tükrözi. Eszerint a vasárnapi megmérettetésen a megkérdezettek 54 százaléka szavazna a PSD jelöltjére, Traian Basescu jelenlegi államfő - aki második mandátumára pályázik - a szavazatoknak csak a 46 százalékát gyűjtené be.

A felmérésbe bevont személyek 73 százaléka azért megy el szavazni a második fordulóban, hogy kedvenc jelöltjét támogassa, 27 százalékuk viszont pusztán azért akar az urna elé járulni, hogy ne az általa támogatott politikus ellenfele győzzön. A felmérés ez utóbbi kérdéssel a "negatív voksot" kívánta felmérni.

Basescu szavazótáborának a többsége 18 és 34 év közötti, míg Geoana szavazóinak 55 százaléka az 55 és 64 év közötti korosztályból kerül ki. A Geoanát támogatók zöme - 57 százaléka - falun lakik, ez a szavazóréteg Basescu voksolói között csak 43 százalékot tesz ki.

A felmérés szerint az erdélyiek többsége - 53 százaléka - Basescut kedveli, 47 százalékuk pedig Geoanára voksol. Románia többi történelmi régiójában a szavazatok többségét Geoana kapná meg, akárcsak Bukarestben, ahol a voksok 54 százalékára számíthat.

A felmérés november 28. és 29. között készült, hibaszázaléka 1,5-3 százalék között mozog.

Az elnökválasztás első fordulójában Basescu 32 százalék körüli eredményt ért el, Geoana viszont csak 1,29 százalékkal maradt le mögötte. A harmadik helyen végzett a 20 százalékos támogatottságnak örvendő Crin Antonescu liberális jelölt, aki a második fordulóban Geoanát támogatja, akárcsak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), melynek jelöltje, Kelemen Hunor a szavazatok 3,83 százalékát gyűjtötte össze.

Az első fordulóban megmérkőző jelöltek közül senki nem biztosította nyíltan támogatásáról Basescut. Elemzők azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy a választási meccs nem tekinthető még lefutottnak, hiszen nem biztos, hogy a második fordulóból kiesett jelöltek szavazói hallgatnak kedvenc jelöltjük felhívására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×