INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Koalíciós siker Szlovákiában

InfoRádió / MTI
A baloldali kormánykoalíció sikerét hozta a megyei elöljáró-választás második fordulója szombaton Szlovákiában.

A négy megye közül háromban - Besztercebánya, Trencsén és Eperjes - a koalíció jelöltje szerezte meg az elöljárói tisztséget, míg Pozsony megyében az ellenzék volt sikeres - közölte a szlovák statisztikai hivatal a nem hivatalos végeredményt késő éjjel.

A nyolc szlovákiai megye közül négyben - Nyitra, Kassa, Nagyszombat és Zsolna - már a két héttel ezelőtt lezajlott első fordulóban sikerült megválasztani a megyefőnököt. Mind a négy régióban a koalíció által támogatott jelölt győzött.

A választási részvétel nem érte el a húsz százalékot sem, alacsonyabb volt, mint az első fordulóban. A második fordulóba két, az első fordulóban legtöbb szavazatot szerzett jelölt jutott. Az lett az elöljáró, aki megkapta a leadott szavazatok egyszerű többségét.

Robert Fico, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elnöke, kormányfő szerint a megyei önkormányzati képviselő-választás, illetve az elöljáró-választás egyértelműen pártja, illetve a baloldali kormánykoalíció sikerét hozta.

"A Smer képviselőinek száma a megyei parlamentekben megduplázódott, az elöljáró-választás pedig 7-1-es győzelmünkkel végződött. Ez pártunk hatalmas sikere" - jelentette ki Fico késő éjjeli sajtóértekezletén Pozsonyban.

A kormányfő szerint Pozsony megyében azért maradt alul a Smer, mert hibákat követett el a felkészülésben, amelyeket most elemezni fognak. Részletekbe azonban nem volt hajlandó bocsátkozni.

"A gazdasági válság közepette kormányzati pozícióban ilyen eredményt elérni nagy siker. Abszolút elégedettek vagyunk" - húzta alá Fico.

Mikulás Dzurinda, a Szlovák Keresztény és Demokratikus Unió (SDKU) elnöke szerint az ellenzék pozsonyi sikere áttörést jelent. "Eddig egyetlen megyei elöljárónk sem volt, most van. Ez egyfajta áttörés" - mondta újságíróknak a volt kormányfő.

Az elöljárói tisztségekért két magyar jelölt is versengett, de a magyarok által jelentős számban lakott két megyében - Nyitra és Nagyszombat - a kormánykoalíció jelöltje már az első fordulóban nyert.

A két hete lezajlott megyei önkormányzati képviselő-választások a Smer megerősödését eredményezték. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) 40, míg a Híd-Most két mandátumot szerzett.

A címlapról ajánljuk