eur:
399.48
usd:
363.85
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

A moszkvai választók harmada nem hiszi, hogy lehet tiszta a választás

Elsöprő győzelmet aratott, mintegy 80 százalék körüli arányt ért el az Egységes Oroszország Párt az Oroszországi Föderáció 75 régiójában vasárnap tartott különböző szintű regionális parlamenti és helyi önkormányzati választásokon: a Mari Autonóm Köztársaság (Mari El) és a Tulai terület parlamentjében többséget, illetve kétharmados többséget szerzett, a moszkvai városi dumában 35 mandátum közül 32 lesz a párté.

A tartományi és helyi választásokon leadott szavazatok negyedének összeszámlálása után úgy tűnik, Oroszországban továbbra is a kormánypárt, az Egységes Oroszország a vezető politikai erő. A párt, amely Vlagyimir Putyin kormányzása idején az elnöki irányvonal végrehajtását tartotta legnagyobb feladatának, az eddigi adatok szerint a voksok 64 százalékát gyűjtötte be. A befolyásos moszkvai önkormányzatban, a moszkvai dumában eddig csak az Egységes Oroszország és a kommunisták jelöltjei szereztek helyet.

Az orosz ellenzék és választási megfigyelők is választási szabálysértéseket jelentettek. Dmitrij Oreskin politológus azt mondta a Euronewsnak, hogy az ellenzéki politikusokat kiszorították, azok nem jelennek meg a médiában és volt, ahol jelöltként sem indulhattak.

Borisz Nyemcov ellenzéki jelölt korábban bojkottra szólította fel a választókat, vagy arra, hogyha elmennek szavazni, Kreml-ellenes jelszavakat írjanak szavazólapjukra. Nyemcov és a Szolidaritás mozgalom más jelöltjeit nem indulhattak a moszkvai duma helyeiért, mert a választási bizottság szerint a jelöltek által összegyűjtött 5000 aláírás mindegyike hamis volt - így Nyemcové is.

A nagyobb múltú Jabloko liberális párt pedig arra panaszkodott, hogy nehezen tudott választási hirdetéseket elhelyezni a médiában. A Levada Center felmérése szerint Moszkvában a választók közel egyharmada nem hitt abban, hogy tiszta választásokat tartanak.

Az ország 83 régiójából 75-ben rendeztek tartományi választásokat, amelyeken 90 ezer jelölt indult. Vlagyimir Csurov, az országos választási bizottság vezetője szerint meglepően kevés panasz érkezett. A Kaukázusban azonban volt, ahol ki sem nyitott egy szavazóhelyiség, mert megfenyegették a szervezőket.

Csecsenföldön - ahol először tartottak helyi választásokat - viszont 86 százalékos volt a részvétel, és az egykori szakadár köztársaságban a Kreml-hű Egységes Oroszország nyert. Egy oroszországi faluban az egyik aktivisták benzinnel leöntötték és felgyújtották, állapota súlyos. A választási bizottság vezetője szerint viszont az ilyen hírekkel "hisztériát keltenek és erkölcsi nyomást próbálnak kifejteni a szavazatszámlálás időszakában."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×