eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Kivonulnak az adóparadicsomokból a francia bankok

A francia bankok jövő márciusra kivonulnak azokból az adóparadicsomokból, amelyek a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által felállított "szürke listán" szerepelnek. Ezt a Francia Bankszövetség alelnöke jelentette be azt követően, hogy a pénzintézetek vezetői csütörtökön találkoztak Nicolas Sarkozy államfővel és a húsz legfejlettebb állam, a G20-ak vezetőinek legutóbbi, Pittsburgh-ben meghozott határozatairól tanácskoztak.

François Perol hangsúlyozta, hogy a döntést a francia bankok közösen hozták meg, valójában azonban felsorakoztak az egyik legnagyobb pénzintézet, a BNP Paribas hét eleji kezdeményezése mögött.

Ez utóbbi elnök-vezérigazgatója, aki egyébként a gazdasági válság kirobbanása óta a francia államfő egyik legengedelmesebb "tanítványává" vált, kedden jelentetette be, hogy bezárják azokat a fiókokat, amelyek az említett adóparadicsomok valamelyikében működnek. Igaz, ez a BNP Paribas esetében immár csak Panamára és a Bahamákra korlátozódik, és Baudouin Prot vezérigazgató elmondása szerint mintegy féltucatnyi struktúrát érint.

A gazdasági sajtó szerint a francia bankok egy éve még közel 250 fiókkal vagy leányvállalattal rendelkeztek a szürke listás államokban, az Alternatives économique című hetilap egy idén áprilisban készült összeállítása szerint viszont az offshore cégeik száma ennél lényegesen magasabb. Csak a BNP Paribas, a Crédit Agricole és a Société Générale bankok együttesen mintegy 360 ilyen társasággal rendelkeznek.

A francia pénzintézetek kifejezetten hajlékony magatartásának egyebek között az a magyarázata, hogy Nicolas Sarkozy és kormánya erősen eltökélt abban, hogy a lehető leghamarabb bevezessék azokat a szabályokat, amelyek a gazdasági válság utáni világot hivatottak jelképezni. Annál is inkább, mivel a pittsburgh-i tanácskozáson tárgyalt témák jelentős része - például az adóparadicsomokkal vagy a brókerek jutalmaival kapcsolatos szabályozás szükségessége - francia kezdeményezésre és nyomásra került napirendre, így Párizsban továbbra is úgy vélik, hogy elöl kell járniuk a jó példával, ezúttal a konkrét lépésekkel.

Egy nyári törvénymódosítás szerint például jövő évtől a francia bankoknak éves jelentésükben külön és részletesen ismertetniük kell a fiskális együttműködésre nem hajlandó államokkal bonyolított tranzakcióikat, és a kormány a napokban a jogszabályhoz kapcsolódó végrehajtási rendeletet is közzéteszi, amelyben pontosan meghatározzák az információk jellegét, valamint az érintett országok körét.

A francia pénzügyminisztérium egyébként a héten szűkszavú közleményt adott ki, melyben arra figyelmeztetett, hogy - szintén a pittsburgh-i tanácskozáson megfogalmazottak szelleméhez igazodva - 2010 elejétől bevezeti azokat a szankciókat, amelyekkel a pénzüket "megbélyegzett" adóparadicsomban tartó magánszemélyeket vagy vállalatokat fogják sújtani.

Bár konkrét számok még nem ismertek, annyit már tudni lehet, hogy erőteljesen megadóztatják majd az e területekre utalt pénzeket, és lényegesen megnehezítik a jövedelmek "mesterséges áthelyezését" ezekbe az államokba. Azok a cégek, amelyek mégis élnek ezzel a "lehetőséggel", várhatóan egy sor adókedvezménytől is elesnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×