eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Milosevics hírhedt csapatának tagjai raboltak Svédországban?

A belgrádi sajtó úgy értesült, hogy a svédországi helikopteres bankrablás eddig elfogott résztvevője a Milosevics-rezsim hírhedt vörös sapkás csendőralakulatainak tagja volt. Az egykori Jugoszlávia térségében egyébként együttműködnek azok a rendőrök és biztonsági emberek, akiket a rendszerváltás után elbocsátottak.

Nem könnyű elfogni azokat a betörőket és rablókat, akik korábban maguk is rendőrök vagy biztonsági őrök voltak. A rendszerváltás óta ilyenekből sok van az egykori Jugoszlávia területén, és mivel három ország - Bosznia, Szerbia és Horvátország - területén tevékenykednek, így nehéz lefülelni őket.

Ez általában csak úgy lehetséges, ha a három állam rendőrsége összefog. A szerbek és horvátok közös akciókkal néhány bandát már felszámoltak, és együttműködnek más országokkal is, mivel kiderült, külföldön is tevékenykednek a csoportok.

A jelek szerint ott voltak annál a svédországi rablásnál is, amikor helikopterrel vittek el 10 millió eurót. Nem hivatalos svédországi forrásokra hivatkozva a szerb sajtó arról ír, hogy az eddig elfogott egyetlen bankrabló valószínűleg szerbiai, és tagja volt a Milosevics-rezsim egykori hírhedt, vörös sapkás csendőralakulatainak.

A csoport egykori parancsnoka 40 éves börtönbüntetését tölti, mivel ő szervezte meg Zoran Djindjics szerb kormányfő meggyilkolását, és a merénylet végrehajtója is a vörös sapkás csendőrség tagja volt.

Hanganyag: Nagy Nándor (Újvidék)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×