eur:
394.03
usd:
368.9
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

"Sokkterápia" vár a világ vezetőire

A pápaválasztáshoz hasonló módszerekkel akarja elérni Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, hogy a világ országai megegyezésre jussanak a koppenhágai klímakonferencián. A decemberi találkozó előtt Ban a héten tart klímacsúcsot New Yorkban, ahol szakértőiktől elzárva ülteti asztalhoz az állam- és kormányfőket.

A tárgyalások túlságosan összetettek és ráadásul már csak két hétnyi tárgyalónap maradt - figyelmeztetnek illetékesek a decemberi, koppenhágai klímacsúcs előtt. A dán fővárosban tartott konferenciának olyan egyezménnyel kellene zárulnia, amelyben a világ országai újabb vállalásokat tesznek az éghajlatváltozás elleni harcra vagy legalább a hatások kezelésére. Különben növekvő politikai feszültségre, menekültekre, a nyersanyagokért vívott háborúkra és újabb fajok eltűnésére kell felkészülni.

Az eddig elértekkel elégedetlen Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár rá akarja döbbenteni a nemzetközi vezetőket, hogy sürgősen és közösen kell lépni. Ezért "sokkterápiával" akar lendületet adni nekik. Ban kedden, New Yorkban nyitja meg a Koppenhágát megelőző klímacsúcsot, amelyen csaknem 100 állam- és kormányfő vesz majd részt.

Az egyik módszer, amivel ki akarja rángatni őket a tunyaságból, hogy szakértőik nélkül zárja össze őket a tárgyalóteremben. Szaktanácsokat maximum az adott ország környezetvédelmi minisztere adhat, aki beülhet elnöke, vagy miniszterelnöke mellé.

Egy másik fogás az, hogy az egyes fejlett országoknak vagy fejlett országok szervezetének egy szegény országgal párban kell elnökölniük a különböző témákat megvitató panelbeszélgetéseken.

A vezetőket emellett egy ebéd erejéig összeültetik a környezetvédő szervezetek, de a nagy cégek képviselőivel is. Az elképzelés az, hogy a nap végére sikerül velük megértetni, mi forog kockán - jegyezte meg a napirendről tudósító Observer című brit lap.

Az érintettek között növekszik az aggodalom, hogy Barack Obama környezetvédelmi csomagja elakadhat az amerikai kongresszusban az amerikai elnök meggyengült támogatottsága miatt.

Kína és India - dinamikusan növekvő gazdaságuk ellenére- eddig a nyugatra mutogatott, és nevezte az üvegházi gázok kibocsátása miatt a főfelelősnek. Hírek szerint Hu Csin-tao kínai elnök azonban kedden új lépéseket jelent be az emisszió csökkentéséről.

A politikai vezetők egy része jelenleg arról beszél, hogy 76 nap múlva kezdődő koppenhágai klímacsúcs, akár kudarcot is vallhat. Szakértők és az ENSZ is arra figyelmeztetnek: itt most nem olyan konferenciáról lesz szó, ahol a zárónapon hajnalban hirtelen majd meg lehet egyezni. Az álláspontokat és a lehetséges terveket is már jó előre ki kell dolgozni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×