eur:
390.71
usd:
364.58
bux:
68279.76
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

"Fehér harag" Franciaországban

Tejben úszott Franciaország a hét végén: az alacsony felvásárlási árakkal elégedetlen tejtermelők ugyanis tiltakozásul több millió liter tejet öntöttek ki az utakra és a földekre. A "fehér harag" nevet viselő demonstrációsorozatukat a héten is folytató gazdák immár nem csak azt követelik a kormánytól, hogy segítsen rávenni a feldolgozóipart, hogy tisztességes árat fizessenek a tejért, hanem azt is, hogy a bankoknál érjen el könnyítéseket a hitelek törlesztésében, illetve, hogy a társadalombiztosító is "tegyen gesztusokat" azok irányába, akiknek komoly elmaradásaik vannak a járulékok fizetésében. A válság súlyosságát az is mutatja, hogy az elmúlt fél évben az ország nyugati részében csaknem tucatnyi, kilátástalan anyagi helyzetbe került tejtermelő követett el öngyilkosságot.

A tiltakozáshullám, amely mostanra érte el csúcspontját, immár több mint két hete tart Franciaországban, igaz korábban a gazdák megelégedtek azzal, hogy több megyeszékhelyen teheneket vittek a kormányt helyi szinten képviselő prefektúrák elé, és azokkal időnként komoly közlekedési fennakadásokat okoztak.

A mozgalomba mára a német tejtermelők is bekapcsolódtak: a francia gazdákkal összefogva a hét végén több ezer liter tejet öntöttek egy közös határszakaszon a Rajnába, és közösen minimum 350-400 eurót, mai árfolyamon 95-110 ezer forintot követelnek a tej ezer literéért, szemben a jelenlegi 260 és 280 eurós, mintegy 70 és 75 ezer forint körül mozgó felvásárlási árakkal.

Mindezzel párhuzamosan az uniós tejkvótarendszer 2015-ös megszüntetése ellen is tiltakoznak, attól tartanak ugyanis, hogy azt követően tevékenységük végképp ellehetetlenül. A francia tejtermelők ez utóbbi téma kapcsán is erős nyomás alatt tartják saját mezőgazdasági miniszterüket, és azt remélik, hogy Franciaországnak a németekkel közösen sikerül egy "megfelelő", azaz nekik tetsző kompromisszumot kiharcolnia Brüsszelben. Ami egyebek mellet az uniós tejpiac szigorúbb szabályozásáról szólna, és amit a szabadpiac elvét valló britek, svédek, dánok és hollandok teljes mértékben elvetnek.

A hét végi, szokatlanul heves megmozdulásokat követően a francia agrártárca vezetője mindenesetre azt máris megígérte, hogy a tisztességesebb árak kialakítása érdekében az állam közvetíteni fog a termelők és a feldolgozóipar között, a bankok, valamint a társadalombiztosítás vezetőit pedig a hét elejére megbeszélésre hívta, hogy megoldást találjanak a gazdákat sújtó pénzügyi nehézségek kezelésére.

Az immár több mint fél éve tartó tejválság következtében ugyanis a tejtermelők jelentős része nem tudja törleszteni a beruházásaikra felvett banki hiteleket, mások pedig egyszerűen képtelenek kifizetni a havi társadalombiztosítási járulékaikat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×