INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Lennon volt, nem McCartney

Infostart / InfoRádió
John Lennon csodálta Paul McCartneyt, és nem Paul, hanem ő volt az, aki kimondta a legendás Beatles feloszlását - derült ki most előkerült, magnókazettákra rögzített interjúkból.

A Beatles rajongói negyven éven át átkozták Paul McCartney-t, mert őt vádolták azzal, hogy kimondta a zenekar feloszlását. Pedig nem ő tette, hanem John Lennon, aki egy most felfedezett interjúban elismerte, maga mondta ki: válást akar.

A szakítástól McCartney annyira összetört, hogy vidéki magányba vonult és egy ideig depresszióval küszködött. A rajongók számára is sokkoló hírt a gombafejűek hét hónapon át titokban tartották, mert attól féltek, hogy visszaveti majd a Let It Be című album eladásait. Végül 1970 elején McCartney a nyilvánosság előtt is bejelentette: ennyi volt.

Ray Connolly zenei újságíró, aki a hatvanas években több rocksztárral is készített interjút, még arra is visszaemlékezett: Lennon mérges volt, amiért McCartney-nak tulajdonították a döntést.

Annak ellenére, hogy John egy vitriolos számban (How Do You Sleep) kelt ki volt szerzőtársa ellen, az interjúkban elismerte, hogy csodálta. "Túl kemény voltam vele" - mondta, és hozzátette: több félig klasszikus dalt is szerzett partnere, sőt, gitározni is tanította. Connolly elárulta azt is, hogy McCartney a vele felvett interjúk egyikében sem kritizálta az együttes másik frontemberét.

Lennonnak az Apple lemezkiadóban kirobbant veszekedés során lett elege és mondta ki a "válás akarok" mondatot. Két évvel később azt is kifejtette: a Beatles számára már jóval korábban meghalt. "Mi ugyanúgy hittünk a Beatles-mítoszban, mint a közönség, és mi is ugyanúgy szerettük. De végül is négy különböző ember voltunk, akik egy idő után visszaszerezték a személyiségüket. A legjobb időszak az volt, mielőtt igazán sikeresek lettünk, és amikor órákon át zenéltünk klubokban" - mesélte a tragikus körülmények közt elhunyt John Lennon.

Az hogy Ray Connolly mostanra időzítette a "felfedezést", marketingfogás is lehet: szerdán kerül a boltokba a csapat digitálisan újrakevert tizenkét albuma, egy kislemez-összeállítás és egy Beatles videójáték is, amely a népszerű, Guitar Hero formátumra épül, és mindhárom piacvezető konzolon futni fog.

{{video:http://youtube.com/v/04JlvZZTQOI}}


A címlapról ajánljuk