eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Külföldről kaptak segítséget a kimerült görög tűzoltók

Görög tűzoltók hétfőn már negyedik napja folyamatosan küzdöttek a lángokkal az ország különböző helyein, de leginkább Athéntól északra. Kimerültek, de több európai országból is kapnak segítséget.

Hat helyen tombolnak hatalmas tüzek az országban, köztük az Égei-tengeri Évia és Szkírosz szigeteken, illetve a Jón-tengeri Zákinthoszon. A legveszélyesebb azonban az Athéntől északra lévő, amelynek kiindulópontja a Marathóni-síkságtól északra, Grammatikóban volt. A lángok innen terjedtek tovább majdnem 20 kilométernyi távolságba, a főváros északi peremén lévő Pendeli-hegyig. A szél hétfőn rövid időre csillapodott, amit a tűzoltók megpróbáltak kihasználni, hogy távol tartsák a lángokat az athéni elővárosoktól.

A lángok azonban tovább pusztítanak a fővárostól távolabb, lakott területeket fenyegetve. Egy kolostorból tucatnyi apácát kellett kimenekíteni. Egyikük elmondta, hogy a lángok magassága a 30 métert is elérte.

Ebben a térségben a tűz eddig mintegy 15 ezer hektárnyi erdőt és bozótost pusztított el. Több ház részben vagy teljesen leégett Agiosz Sztefanosz településen, amelynek mind a tízezer lakosa ideiglenesen el kellett hogy hagyja otthonát. A hatóságok rendkívüli állapotot hirdettek ki már vasárnap ezen a vidéken. A turisták által gyakran látogatott helyek egyelőre nincsenek veszélyben.

Már dolgozik több francia, olasz és ciprusi tűzoltó repülőgép Athéntól északra, és a tervek szerint továbbiak érkeznek hétfőn és kedden Spanyolországból, Ausztriából és Törökországból - közölte a görög polgári védelem. Hétfőn összesen 17 repülőgép és helikopter vett részt a fővároshoz közeli tüzek oltásában, köztük két Canadair CL-415, amelyeket a spanyol légierő küldött Görögországba. A földön kétezer tűzoltó, katona és önkéntes dolgozott.

Legalább öt embert kezelnek égési sérülésekkel, több tucatnyit pedig a füst okozta légzési problémákkal, de súlyos sérülések nincsenek - közölte az egészségügyi minisztérium.

Környezetvédelmi szakemberek szerint az Athénhez közeli tüzek ökológiai katasztrófát okoznak, amely még több évig éreztetni fogja a hatását a főváros 4,5 millió lakosának életében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×