eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Harakirit követett el egy férfi a parlament előtt

A szamurájok rituális öngyilkosságát, a harakirit utánozva hasba szúrta magát egy japán férfi hétfőn a tokiói parlament épülete előtt. E tettével akarta kikövetelni a képviselőktől, hogy látogassanak el a japán háborús bűnösöknek is emléket állító Jaszukuni-szentélyhez - jelentette a rendőrség és a média.

A férfi életben maradt, kórházba vitték.

A Jiji japán hírügynökség jelentése szerint a harakirit elkövető 39 éves férfi egy szélsőjobboldali, nacionalista mozgalom tagja. A rendőrség később megerősítette ezt az értesülést és közölte, hogy az illetőnél találtak egy "figyelmeztető levelet, amely a parlamenti képviselőknek szól".
   
Az egyik japán televízió képein látszott a helyszínen az illető véres ruhája és 20 centiméteres pengehosszúságú késének tokja.
   
A nacionalista mozgalmak tagjai rendszeresen követelik a kormány tagjaitól és Akihito császártól is, hogy látogassanak el a Tokióban lévő szentélyhez, amely 2,5 millió japán katonának állít emléket, köztük azonban 14 olyannak is, akit a szövetségesek a II. világháború után háborús bűnökért halálra ítéltek.
   
Két volt kormányfő, Koidzumi Dzsunicsiro és Abe Sindzo augusztus 15-én, Japán II. világháborús vereségének 64. évfordulóján meglátogatta az emlékhelyet, Aszo Taro hivatalban lévő miniszterelnök azonban nem. Koidzumi 2001 és 2006 közötti hivatali ideje alatt is többször elzarándokolt a Jaszukuni-szentélyhez, amivel kiváltotta a háború végéig japán gyarmati uralomtól szenvedő Kína és Dél-Korea tiltakozását.
   
Japánban augusztus végén tartanak parlamenti választásokat.

Címlapról ajánljuk

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×