eur:
386.78
usd:
355.61
bux:
68386.05
2024. május 17. péntek Paszkál

Miért írják magánügyvédek a törvénytervezetet?

Éles vitát robbantott ki Berlinben a gazdasági miniszter egyik intézkedése, amellyel egy ügyvédi munkaközösséget bízott meg a válságba jutott bankok megmentésére irányuló törvénytervezet kidolgozásával. A miniszter szemére bírálói pazarlást vetnek és azzal érvelnek, hogy a minisztériumában alkalmazott szakértők is kidolgozhatták volna a törvénytervezetet.

A jelenleg egyik legnépszerűbb politikus, Karl Theodor zu Guttenberg tekintélyét erősen csorbítja, hogy az év elején a válságba került bankok megmentésére nem minisztériumának szakértőit kérte fel törvénytervezet kidolgozására, hanem a frankfurti székhelyű Linklaters ügyvédi irodát.

A gazdasági minisztert most azzal vádolják, hogy pazarolja az állam pénzét, továbbá szabad teret enged a lobbistáknak, mert így nem a közérdek, hanem az ügyvédek által képviselt igények szempontjai érvényesülnek a törvényben.

Guttenberg előtt több más minisztérium kikérte szakértői csoportok véleményét, de eddig még egyetlen alkalommal sem készült törvénytervezet a kormányon kívüli kezekből.

A szociáldemokrata igazságügyi miniszter azt is kereszténypárti gazdasági kollégája szemére veti, hogy eredetileg abban állapodtak meg: a bankmentő törvénytervezet a két tárca közösen dolgozza ki.

A képviselőház ugyancsak kereszténypárti költségvetési szakértője viszont védelmében vette Guttenberget és rámutatott arra, hogy kompetens ügyvédek szolgálatának igénybe vétele olcsóbb, mint szakértői csoport bevonása, ezenfelül oktalanság a lobbisták megerősödését hangoztatni, mert a törvénytervezetekről kizárólag a parlament dönt, ahol a különböző pártok egymástól eltérő felfogása érvényesül.

Noha a miniszter még nem nyilatkozott a vitával kapcsolatban, megfigyelők szerint az ügy aligha szolgálja népszerűségének további erősödését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Eltelt öt év - ez lett az USA nagy Huawei-szankciójából

Öt évvel ezelőtt kapta a kínai Huawei fennállásának addigi legnagyobb pofonját az Amerikai Egyesült Államok akkori elnökétől, és felkerült a Washington szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelentő cégek, személyek, államok listájára. Ezzel az USA lényegében elvágta a Huaweit az amerikai technológiától. De most jött a meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×