eur:
385.83
usd:
355.22
bux:
68401.97
2024. május 21. kedd Konstantin

48 éve épült fel a berlini fal

Berlinben ma emlékeztek meg a várost közel négy évtizeden át kettéválasztó fal megépítésének 48.évfordulójáról. Az akkori keletnémet pártvezetés az NDK lassú elnéptelenedésének megakadályozására fallal vette körül Berlin három nyugati szektorát. Az intézkedésre alig néhány hónappal azután került sor, hogy Walter Ulbricht kommunista pártvezető leszögezte: senkinek nem áll szándékában a város keleti és nyugati felét fallal kettéválasztani. Történészek ma sem értenek egyet abban, hogy hányan vesztették életüket menekülés közben a belnémet határon.

Az NDK múltjának feltárásán dolgozó Berlini Fal Múzeum legújabb kutatásai szerint a vasfüggöny Kelet- és Nyugat-Németországot elválasztó szakasza mentén 1347-en vesztették életüket. Ez a szám 44-gyel haladja meg a még tavaly ismert adatot.

E különbség abból fakad, hogy nemrég kiterjesztették az áldozatok listáját azokra a keletnémet határőrökre is, akik a berlini fal, illetve az aknazár mentén teljesítettek szolgálatot és öngyilkosságot követtek el.

Történészek az adatok felett erősen vitáznak, mert az áldozatokról többféle nyilvántartás van, különböző feltételek alapján. Így ellentétes a nézet a vasfüggöny utolsó keletnémet áldozata körül is, aki 1989 nyarán, néhány nappal a soproni határnyitás előtt, az osztrák-magyar határon vesztette életét.

A berlini fal megépítésével kapcsolatban a német főváros Morgenpost című lapja dokumentumokat közöl arról, hogy Mihail Gorbacsov szovjet államfő és pártfőtitkár már 1987-ben kísérletet tett az NDK keményvonalas vezetőjének, Erich Honeckernek a leváltására.

Gorbacsov a hírhedt keletnémet állambiztonsági szerv, a Stasi segítségével próbált szabadulni Honeckertől, és helyére az NDK későbbi miniszterelnökét, a reformbarát hírében álló Hans Modrowt akarta tenni.

A lapban ismertetett iratok szerint Honecker azonban annyira biztosan tartotta kezében a hatalmat, hogy Gorbacsovnak csak két évvel később sikerült szabadulnia tőle.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×