eur:
387.83
usd:
357.67
bux:
68145.97
2024. május 17. péntek Paszkál

Megtalálták a lőcsei fehér asszony nyughelyét?

Nagy valószínűség szerint az egyik szlovákiai kisközség templomának a kriptájában megtalálták a lőcsei fehér asszony földi maradványait.

Az Új Szó értesülése szerint nagy valószínűséggel Korponayné Géczy Julianna, vagyis a lőcsei fehér asszony földi maradványait találták meg a rimaszombati járásbeli Osgyán község római katolikus templomának kriptájában.

Az osgyáni templom papja, Peter Madúch két évvel ezelőtt a templom alsó részében kilenc fakoporsót talált. Nagyon rossz állapotban voltak, némelyik fel is volt feszítve - közölte a pap.

Az egyik koporsóban a fej el volt különítve a csontváztól - a legenda szerint a lőcsei fehérasszonyt 1714-ben hazaárulás miatt lefejezték, ugyanis azzal vádolták, hogy a Rákóczi-szabadságharc idején segített az ostromló német csapatok kezére juttatni Lőcse városát. A történelmet jól ismerő plébános ekkor kezdett el gyanakodni arra, hogy a jeltelen koporsóban Korponayné Géczy Julianna maradványai találhatóak. A lőcsei fehér asszony ugyanis Osgyánban született, apja Rákóczi híve volt, részt vett a szabadságharcban - ez lehet a magyarázata annak, hogy a család jeltelen koporsóba tette a lőcsei árulót.

A régészek két héttel ezelőtt mintát vettek, és áttanulmányozták a koporsókat is. Megállapították, hogy mind a kilenc koporsó a 18. századból való és egy mesterember készítette őket. Nyolcra rá is volt írva a név, csak az egyik, ahol a fej el volt különítve a csontváztól, az volt névtelen. Ebből vettek most mintákat, elemzésükre október közepéig várni kell.

Osgyánban most azt remélik, egyfajta idegenforgalmi látványosság lesz a templom, amelynek kriptájában nagy valószínűséggel a magyar történelem egyik érdekes nőalakjának földi maradványai nyugszanak - olvasható az Új Szóban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×