eur:
389.14
usd:
361.61
bux:
68566.38
2024. május 7. kedd Gizella

Ipari kémkedési botrány Kínában

Kínában letartóztatták a hatalmas ausztrál bányacég, a Rio Tinto négy alkalmazottját, és vádat emeltek ellenük ipari kémkedés és vesztegetés miatt. Az ügy, amelynek előzménye egy kínai bányacég sikertelen fúziója a Rióval, kezd diplomáciai botránnyá terebélyesedni. A külföldi cégek attól félnek, a kínai hatóságok rájuk is alkalmazhatják majd a kémkedésről szóló törvényeket.

A letartóztatottak között van egy ausztrál állampolgár, kollégái kínaiak. A vád korrupció és az, hogy illegális módon próbáltak kereskedelmi titokhoz jutni Kína acéliparáról.

Korábbi hírek szerint kémkedéssel akarták megvádolni őket, amely komoly aggodalmat keltett a Kínában működő külföldi cégek körében. A vonatkozó kínai törvény túl ködös, és ezért nem lehet tudni, mikor vádolnak meg ennek alapján államtitkok megsértésével egy külföldi céget - jegyezte meg a Financial Times.

Kínában létezik egy állami szerv, amely feladata a titokvédelem, az Államtitkok Védelmének Nemzeti Adminisztrációja. Maga a szerv javasolja a törvény pontosítását, hogy a cégek így tudják: milyen információt nem szabad kiadniuk.

A nyugati cégek attól tartanak, hogy a félreértelmezhető jogszabály miatt még egy piackutatásra is rá lehet húzni a kémkedés vádját.

A Rio Tinto közölte: nincs tudomása arról, hogy dolgozói kémkedtek vagy korrupt magatartást folytattak volna.

A letartóztatások diplomáciai vitát kavartak Kína és Ausztrália között, úgy tűnik azonban, hogy az államtitkok utáni kémkedés vádját ejtve a kínaiak visszaléptek. Az ausztrál külügyminisztérium is megjegyezte: az, hogy az üggyel a Közbiztonsági Minisztérium foglalkozik, arra utal, hogy nem kémkedési ügyként kezelik a Rio-alkalmazottak kérdését.

Kína legnagyobb állami bányacége, a Chinalco júliusban tagadta, hogy a Rio-dolgozók elleni fellépésnek köze lenne a két cég között ügyletekhez. A Chinalco a Rio Tinto főrészvényese, és közel 20 milliárd tőkét akart a cégbe pumpálni. A Rio azonban végül nemet mondott az ajánlatra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Az adótartalom nem magyarázza a regionális eltéréseket a benzin és a gázolaj árát illetően, inkább az árrésekben jelentkező különbség okozott némi kontrasztot – mondta az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér hozzátette: magyar szempontból kedvező fejlemény, hogy a szomszédos országok átlagáraihoz képest már kevesebb, mint egyszázalékos a differencia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×