eur:
388.98
usd:
361.04
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

"Csak megindult a hegy, és majdnem minden házat elsodort"

Kisebbfajta csodával ér fel, hogy Tajvanon életben találtak hétszáz falusit, akiket halottnak hittek a Morakot-tájfun okozta földcsuszamlás után. Arról, hogy hányan is halhattak meg, amikor az erős esőzés után egy hegy oldala rácsúszott egy falura, még mindig ellentmondó jelentések érkeznek.

Szerda hajnalban a tajvani hatóságok arról beszéltek, hogy 62-en haltak meg, és 58-an tűntek el a Morakot tájfunban. A korábbi hírekkel szemben azonban azt is elmondták, hogy életben találták egy távoli, hegyi falu 700 lakóját, akikről azt hitték, élve eltemette őket egy földcsuszamlás. Az egyik szemtanú szerint egyszer csak "megindult a hegy, és majdnem minden házat elsodort".

A jó hír ellenére továbbra is valószínű, hogy a lakosok egy részét betemette a sár.

A veszélyes területekről a mentőalakulatok eddig 500 embert menekítettek ki. A Morakot érkezésével a hétvégén három méternyi eső hullott a szigetre, egész utcák kerültek a víz alá ,és hidak omlottak össze. A megduzzadt folyók alámosták a vízparti házakat, amelyek a vízbe omlottak. A hatóságok helikopterről dobnak le élelmiszert a túlélőknek, mivel a földcsuszamlások miatt sok falut lehetetlen autóval megközelíteni. Az egyik mentőhelikopter- fedélzetén három fővel - lezuhant a rossz időben.

Tajvan déli részén három városban többezer ember rekedt elzárva a külvilágtól, úgy, hogy nincs áramellátás és ivóvíz.
Halálos áldozatokat követelő földcsuszamlások voltak Kínában és Japánban is, ahol 15 ember halt meg. Kínában további hat halottról és hatezer összedőlt házról számoltak be a hatóságok. A kínai hatóságok szerint az anyagi kár 1,3 milliárd dollár.

A Morakot eddigi áldozatainak számát Ázsiában több mint 100 főre teszik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×