eur:
388.79
usd:
361.91
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Súlyos anyagi helyzetben a Stasi-emlékhely

Ami Budapesten a Terror Háza, az Berlinben a Stasi egykori központi épülete a főváros keleti felében. Az intézmény fontos szerepet játszik a kommunista múlt feldolgozásában, ezért is ingyenes a belépő a diákok számára. Azonban az alapítványként működő intézmény bevételeit ez hátrányosan érinti, így nem meglepő, hogy a központ most súlyos anyagi gondokkal küzd.

A berlini fal leomlásának 20. évfordulóján különösen sok diák keresi fel a hírhedt Stasi egykori székházából létesített emlékhelyet. Az intézmény vezetői ezt megelégedéssel nyugtázzák, ám aggasztónak tartják az ezzel járó bevétel-visszaesést.

Az alapítványként működő emlékhely Hohenschönhausen kerületben 12 állandó alkalmazottat foglalkoztat és évi költségvetése alig éri el a 1,5 millió eurót. Mivel iskolásoknak nem kell belépőjegyet váltaniuk, a bevétel idén 70 ezer euróval volt kevesebb, és - mint az intézmény élén álló egykori keletnémet rendszerbíráló, Hubertus Knabe közölte -, most adománygyűjtő körutat kezd, különben aligha tudja fedezni az emlékhely állandó kiadásait.

Az épületbe látogató fiatalokat 58 egykori politikai fogoly kalauzolja, akik tevékenységükért szerény tiszteletdíjat kapnak. Foglalkoztatásuk most veszélybe került, mert ha Hubertus Knabénak nem sikerül adományok révén kiegyensúlyozni a költségvetési hiányokat, az NDK múltjának sötét oldalát feltáró emlékhely szigorú takarékosságra kényszerül.

Az igazgató azonban derülátó, mert elképzelhetetlennek tartja, hogy a keletnémet kommunista rendszer bukásának 20. évfordulóján csak az egykori NDK iránti nosztalgia erősödjön, de a közel fél évszázados elnyomás és a terror működését bemutató intézetet a bezárás veszélye fenyegesse.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×