eur:
388.49
usd:
360.87
bux:
68650.48
2024. május 7. kedd Gizella

Interneten lehet alkudni a General Motors autóira

Egy internetes aukciós oldalon fogja árulni autóit a csődvédelemből épphogy kilépett amerikai autógyártó, a General Motors. A cég az eBay nevű, világszerte ismert oldallal kötött megállapodást, amelynek értelmében szeptember elejéig teszteli, mennyire sikerül az internetes kereskedéssel kiváltani a leépítendő autószalonokat.

Új módon vásárolhatnak autókat az amerikaiak egy nagy gyártótól. Az Obama-kormányzat által megmentett, és néhány hónap alatt átalakult General Motors az eBay aukciós oldalon próbálja majd visszaszerezni vásárlóit.

Amerika eddig első számú autógyára ugyanis a túlélését garantálni hivatott átszervezés során bezárja országos autószalonjainak 40 százalékát, és 3600-ra csökkenti azok számát.

A vevők ezentúl az eBayen keresztül alkudozhatnak a dílerekkel, és hasonlíthatják össze a különböző kereskedők és modellek árait.

Az eBayen - amelynek európai regionális változatait Magyarországon is sokan használják - már eddig is lehetett venni GM-kocsikat, igaz, ezek a gyár által jóváhagyott használt autók voltak.

Most azonban új járművekre is lehet majd alkudozni, kísérleti jelleggel először csak Kaliforniában, szeptember második hetéig. A GM azért választotta Kaliforniát, mert ez a legnépesebb szövetségi állam, és itt veszik a legtöbb új autót, bár az utóbbi években egyre több külföldi márkát. A Toyota például tavaly a második helyre szorította a General Motorst az amerikai autópiacon és 17 százalékos részesedést szerzett.

Egy felmérés szerint az amerikai autóvásárlók 75 százaléka használta az internetet új kocsi vásárlásához 2008-ban. A hitelválság miatt az autóeladások harminc éves mélypontra süllyedtek a tengerentúlon, ami szinte minden, a gyártókkal kapcsolatban álló ágazatot sújtott, beleértve az aukciós oldalakat, így az eBay-t is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×