eur:
388.52
usd:
360.92
bux:
68674
2024. május 7. kedd Gizella

Drága az élet az Isztrián

A dél-szláv térségben elsősorban az Adriára készülő, és Szerbián, Bosznián és Szlovénián átutazó magyar turistáknak tudni kell, hogy Horvátországban a fogyasztói kosár kétszer drágább, mint Magyarországon. Egy kilogramm horvátországi kenyér árán Magyarországon két kilót lehet venni, de a többi volt jugoszláv tagköztársaságban is jóval többe kerül a fogyasztói kosár.

A délszláv térségben az élet jóval drágább, mint Magyarországon - derül ki a horvát sajtó kutatásából, amely során nyolc fontosabb élelmiszeri cikk árait hasonlították össze.

A számítása szerint a fogyasztói kosár Magyarországon 14 euró, Boszniában 17, Szlovéniában 20, Szerbiában 23, Horvátországban pedig 26 euró, vagyis majdnem kétszer annyi, mint nálunk.

Egy kilogramm horvátországi kenyér árán kettőt lehet venni Magyarországon. A teakolbász és a szalámi is kétszer drágább Horvátországban, mint Magyarországon, vagy akár Szerbiában

A sajtféleségek is Magyarországon a legolcsóbbak, ezekért Szerbiában kell a legtöbbet fizetni. A térségben az étolaj Horvátországban a legdrágább, ez 35-70 százalékkal olcsóbb Hollandiában és Németországban, mint a szerbeknél.

Ez kihat az éttermi árakra is, noha a kiszolgáló személyzet minimális fizetései miatt a vendéglősök némileg olcsóbbak az uniós áraknál. A turisták számára az éttermi árak kedvezőbbek, mintha maguk vásárolnának be. A volt Jugoszláv-térség legolcsóbb országai Szerbia, Bosznia és Montenegró.

Hanganyag: Nagy Nándor (Újvidék)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×