eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Videoüzenet egy elfogott amerikai katona szerepeltetésével

Elfogott amerikai katonáról készült videofelvételt helyeztek el szombaton a YouTube videomegosztó portálon az afganisztáni tálibok.

A katona június 30-án tűnt el a kelet-afganisztáni Paktika tartományban lévő támaszpontról. A tálibok július 2-án közölték, hogy három afgán katonával együtt elfogták. Amerikai katonai illetékesek megerősítették, hogy a felvételen valóban az eltűnt őrvezető látható.

Az amerikai védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy az elrabolt katona neve Bowe Bergdahl, 23 éves és az Idaho államban fekvő Ketchum településről származik. Eddig eltűntként tartották nyilván.

Az amerikai hadsereg a tálib propaganda eszközének minősítette a videofelvételt, amelynek nyilvánosságra hozatalát élesen elítélte. "Elítéljük ennek a videofelvételnek a felhasználását és a foglyok nyilvános megalázását. Ez a nemzetközi jogba ütköző cselekedet" - mondta Greg Julian ezredes szombaton Kabulban. Hozzátette: az Egyesült Államok és szövetségesei mindent megtesznek azért, hogy a katona épségben térjen vissza.

A 28 perces felvétel első pillanataiban egy ideges, majdhogy rettegő fiatalember látható, miközben azonosítja önmagát. A férfi egyebek között elmondta, hogy akkor esett fogságba, amikor járőrözés közben lemaradt a többiektől. A kopaszra nyírt, szakállas, a hagyományos afgán öltözéket viselő amerikai katona arról is beszélt, hogy jól bánnak vele a tálibok, akik "normális emberek, meggyőződésükért, vallásukért és országukért harcolnak".

Az egyik emberrabló angolul célzatos kérdéseket tett fel neki a külföldi katonai erők afganisztáni "inváziójának" okairól, hadműveleteik polgári áldozatairól, az afgán foglyokkal való rossz bánásmódról és az iszlám kigúnyolásáról. "Egy független országot és népet rohantunk le" - válaszolta a katona, aki felszólította az amerikai kormányt, hogy vonja ki csapatait Afganisztánból.

Azóta, hogy 2001 őszén megkezdődött az afganisztáni háború, még soha nem fordult elő, hogy a tálibok amerikai katonát fogtak el. Legutóbb Irakban 2007-ben három amerikai katonát ejtettek fogságba a lázadók, közülük egyet szinte azonnal, a másik kettőt pedig mintegy két hónap múlva ölték meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×