INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Egyesült Államok: 57-re nőtt az idei bankcsődök száma

InfoRádió / MTI
Újabb két amerikai pénzintézet jutott csődbe a hétvégén a gazdasági válság és a csökkenő ingatlanárak következtében.

Az idén csődbe jutott amerikai bankok száma ezzel 57-re nőtt. A csődbe jutott Vineyard Bank és a Temecula Valley Bank egyaránt kaliforniai.

Az FDIC befektetéseket biztosító állami pénzalap adatai szerint a Vineyard eszközértéke 1,9 milliárd dollár, és 1,6 milliárd dollár betétet kezelt. A másik banknál ugyanez 1,5 milliárd dollár, illetve 1,3 milliárd dollár volt.

A most csődbe jutott két bankkal együtt Kaliforniában már nyolc bank szüntette meg a tevékenységét az idén. A Vineyard összeomlásával összefüggő költségek a becslések szerint 579 millió dollárjába, Temecula esetében 391 millió dollárjába kerülnek a biztosítási pénzalapnak.

A Vineyard 16 fiókját és a betéteseit a California Bank and Trust, a Temecula Valley 11 fiókját és betéteseit a First Citizens Bank and Trust veszi át.

Az FDIC 22 milliárd dollárral rendelkezik az idei évben a várható bankcsődök finanszírozására, és ennek az összegnek eddig mintegy felét használta fel.

A jelen pénzügyi válságban az eddigi legnagyobb amerikai bankcsőd a Washington Mutual nevéhez fűződik. A több mint 300 milliárd dolláros mérlegfőösszegű takarékbank 2008-ban omlott össze.

A címlapról ajánljuk