eur:
393.82
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Egyre színesebb kínálattal csalogatnak a sörgyárak Szlovákiában

Évek óta csökken a sörfogyasztás Szlovákiában, s ezért a sörgyárak azon vannak, hogy megállítsák ezt a folyamatot.

Az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szerint az idei év sem kezdődött ígéretesen, hiszen az első három hónapban a fogyasztás további 10-11 százalékkal zuhant. Míg 2004-ben az egy főre jutó fogyasztás 82,4 liter volt, addig tavaly már csak alig 79 liter. Ez a csehországi átlagfogyasztásnak - tavaly 162 liter fejenként a csecsemőket is beleszámítva - nem egészen a fele.

A szlovákiai sörgyárak mindent megtesznek azért, hogy megtartsák a fogyasztókat. A nyári kulturális, könnyűzenei események szponzoraivá léptek elő és nagy űrtartalmú műanyag flakonokat vetnek be.

A 900 főt foglalkoztató nagytapolcsányi Topvar például 280 ezer euró (76 millió forint) ráfordítással segíti elő a pasztőrözött sör előállítását. A dél-afrikai SAB Miller csoportjába tartozó Topvar célja, hogy a legigényesebb elvárásoknak is megfeleljen.

A fogyasztók visszacsalogatásának másik eszköze, hogy a lehető legfrissebb állapotban kerüljön az asztalukra az ital. Ennek érdekében Szlovákiában elsőként két pozsonyi helyszínen - a Vigadó mellett és Ligetfalun - pasztörizálatlan formában csapolják a frissiben érkezett Pilsner Urquellt (ez is a SAB Millerhez tartozik). A Pilsenből közvetlenül érkező italt speciális rozsdamentes tartályokban tárolják, amelyekben a sör nem érintkezik az oxigénnel.

"Ez a létező legfrissebb sör, amit a Pilsner nyújthat a sörgyár területén kívül" - magyarázta Ján Píry, a Topvar sörfőző mestere. Ezzel a fogással is szeretnék elérni, hogy az egyre terjedő otthoni sörözés trendjét visszafordítsák, s az emberek visszatérjenek a kocsmákba.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×