INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Egyre színesebb kínálattal csalogatnak a sörgyárak Szlovákiában

InfoRádió / MTI
Évek óta csökken a sörfogyasztás Szlovákiában, s ezért a sörgyárak azon vannak, hogy megállítsák ezt a folyamatot.

Az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szerint az idei év sem kezdődött ígéretesen, hiszen az első három hónapban a fogyasztás további 10-11 százalékkal zuhant. Míg 2004-ben az egy főre jutó fogyasztás 82,4 liter volt, addig tavaly már csak alig 79 liter. Ez a csehországi átlagfogyasztásnak - tavaly 162 liter fejenként a csecsemőket is beleszámítva - nem egészen a fele.

A szlovákiai sörgyárak mindent megtesznek azért, hogy megtartsák a fogyasztókat. A nyári kulturális, könnyűzenei események szponzoraivá léptek elő és nagy űrtartalmú műanyag flakonokat vetnek be.

A 900 főt foglalkoztató nagytapolcsányi Topvar például 280 ezer euró (76 millió forint) ráfordítással segíti elő a pasztőrözött sör előállítását. A dél-afrikai SAB Miller csoportjába tartozó Topvar célja, hogy a legigényesebb elvárásoknak is megfeleljen.

A fogyasztók visszacsalogatásának másik eszköze, hogy a lehető legfrissebb állapotban kerüljön az asztalukra az ital. Ennek érdekében Szlovákiában elsőként két pozsonyi helyszínen - a Vigadó mellett és Ligetfalun - pasztörizálatlan formában csapolják a frissiben érkezett Pilsner Urquellt (ez is a SAB Millerhez tartozik). A Pilsenből közvetlenül érkező italt speciális rozsdamentes tartályokban tárolják, amelyekben a sör nem érintkezik az oxigénnel.

"Ez a létező legfrissebb sör, amit a Pilsner nyújthat a sörgyár területén kívül" - magyarázta Ján Píry, a Topvar sörfőző mestere. Ezzel a fogással is szeretnék elérni, hogy az egyre terjedő otthoni sörözés trendjét visszafordítsák, s az emberek visszatérjenek a kocsmákba.

A címlapról ajánljuk