eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nagyszebeni cég újítja fel a kolozsvári Mátyás-szobrot

Nagyszebeni cég újítja fel a kolozsvári Mátyás király szoborcsoportot; a restaurálási költséget a román és a magyar állam fele-fele arányban állja.

László Attila kolozsvári alpolgármester a Krónikának elmondta: a nagyszebeni Concefa Kft. nyerte meg az 1902-ben Kolozsvár főterén elhelyezett szoborcsoport restaurálására kiírt versenytárgyalást, a munkálatokat várhatóan a törvény által előírt tíznapos fellebbezési határidő után kezdik el.

Az építkezési vállalat ajánlata szerint a restaurálás egy évig tart, de az alpolgármester szerint a munkálatok várhatóan jóval rövidebb időt vesznek igénybe, így már október 20-án befejezhetik a munkát. A Concefa Kft. 900 ezer lejért (215 ezer euróért) vállalta el a munkát, 20 százalékkal kevesebb pénzért, mint a versenyben maradt másik pályázó.

Az elöljáró szerint a magyarországi és romániai szakemberekből álló bizottság egyöntetű véleménye szerint egészséges versenyszellem alakult ki, és a pályázó cégek jóval alacsonyabb árat kértek a munkálatok elvégzéséért, mint amennyit az önkormányzat a restaurálásra fordítani tud.

A kolozsvári önkormányzatnak összesen 800 ezer euró állt rendelkezésére, hogy a projektet finanszírozza. Az összeget a román-magyar kormányközi megállapodás értelmében a magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium és a román kormány hozzájárulásával biztosítják.

A Concefa Kft. által igényelt összeget fele-fele arányban folyósítja a román és a magyar fél, a megmaradt 585 ezer euró pedig visszakerül a két állam költségvetésébe - mondta a kolozsvári alpolgármester.

A főtéri Mátyás-szoborcsoport restaurálására összesen öt cég, köztük a magyarországi Reneszánsz Kőfaragó Zrt. pályázott.

A lap felidézi: a restaurálást támogató magyar kulturális tárca feltételül szabta, hogy a teljes felújítást a bronzszobor elmozdítása nélkül végezzék el, a talapzatot pedig az eredetivel azonos, Komárom-Esztergom megyéből származó süttői mészkőből hozzák helyre. A magyar kulturális tárca ragaszkodik ahhoz is, hogy az év végig befejeződjenek a munkálatok - olvasható a Krónikában.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×