eur:
389.57
usd:
363.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az államfői ceremónia elmaradása miatt lemondta macedóniai látogatását a koszovói elnök

Fatmir Sejdiu koszovói elnök szerdán visszavonta látogatási ígéretét, miután jelezték,hogy nem a fővárosban és nem az elvárt protokoll szerint kívánják fogadni Macedóniában.

Sejdiu kabinetjének közleménye szerint a politikus május 13-án kapott meghívást az egy nappal előbb tisztségébe beiktatott Gjorge Ivanov macedón elnöktől, s még aznap igent mondott rá. Az elmúlt két hétben a házigazdák azonban, munkajellegűből magánjellegűvé fokozták le az egynapos vizitet, a színhelyét is áttették Szkopjéból, a fővárosból Ohridba, s jelezték, hogy nem jár hozzá semmilyen állami ceremónia. Ez, koszovói értelmezés szerint a látogatás minősítésének megváltoztatása.

Megfigyelők szerint a macedón állami vezetésnek sok fejtörést okoz a Koszovóhoz fűződő viszony, és kényelmetlen helyzetek sorozatát kénytelen elviselni miatta.

Az ország lakosságának 35 százalékát kitevő albán kisebbség és a volt szerb tartomány egyoldalúan kikiáltott függetlenségét pártoló EU-országok és az Egyesült Államok nyomására tavaly kénytelen volt diplomáciailag elismerni Koszovót. Ugyanakkor nem hagyhatja figyelmen kívül a számára nagyon fontos északi szomszéd, Szerbia véleményét.

Belgrád Koszovó elismerését Szkopje részéről igen barátságtalan lépésnek minősítette, s ezt azzal is jelezte, hogy nemkívánatos személlyé nyilvánította Macedónia nagykövetét, akinek távoznia kellett állomáshelyéről.

Sajtótudósítások a szerbek ellenállásának tudták be azt is, hogy Gjorge Ivanov május 12-i beiktatására - amelyen minden szomszédos ország főméltóságai jelen voltak - nem hívták meg Fatmir Sejdiut. Annak ellenére sem, hogy a macedóniai albán politikusok hevesen tiltakoztak, s politikai belháborút kezdtek a meghívás elmaradása miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 06:26
×
×
×
×