eur:
404.81
usd:
374.33
bux:
74276.71
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Megosztott az amerikai fekete társadalom

Nagyot téved, aki egységesnek kezeli az amerikai színes bőrűek társadalmát, és úgy véli, a "faji kártyával" megnyerheti a választásokat. A feketéket ugyanaz érdekli, ami a fehéreket is: a gazdaság, az oktatás, a munka, a társadalmi kérdések. A negyvenmilliós színes bőrű legalább tizenegy társadalmi csoportba sorolható be.

Talán jól gondolja, aki úgy látja, sosemlátott számú fekete fog szavazni a november elején esedékes amerikai elnökválasztáson a demokrata jelöltre, Barack Obamára. Aki azonban azt is tudni véli, hogyan fognak szavazni a szenátusi és kormányzói választásokon, azt érhetik meglepetések.

Habár a politikusok és PR-guruik gyakran szeretik egységes, homogén tömegként kezelni a "Fekete Amerikát", az afroamerikaiak csoportját mindennek lehet nevezni, csak épp egységesnek nem. A negyvenmilliós fekete közösség egyre változatosabb képet mutat mind gazdasági, mind szociális, technológiai és ideológiai szempontból is.

Ahogy a választási kampány a célegyenesbe fordul, talán nem tudják a politikusok, kikhez is beszélnek, amikor a feketékhez szólnak. Már az is komoly dilemmát okozhat, hogy "feketéknek" vagy "afroamerikaiaknak" nevezzék őket.

A Radio One, az Egyesült Államok egyik legnagyobb médiacége készíttetett egy tanulmányt a feketékről. Sokak számára meglepő módon a megkérdezettek 42 százaléka jobban szereti, ha feketének hívják, és 44 százalék kedveli inkább az afroamerikai megnevezést.

És igen, félrevezető volna elfogadni, hogy egy Martin Luther King-idézettel és azzal, hogy fölemlegetjük Amerika múltját, amikor a feketék nem élveztek egyenlő jogokat a fehérekkel, meg lehet nyerni a fekete szavazókat. A fiatal feketék éppenséggel pont úgy érzik, túl sokat szövegelnek erről a politikusok.

Ahogy sértő azt feltételezni, hogy a nők csak női jelöltekre szavaznak, ugyanúgy sértő az a gondolat is, hogy a feketék csak feketékre, a fehérek csak fehérekre. Mint mindenki más, a színesbőrűek is aszerint szavaznak, kit tartanak alkalmasabbnak arra, hogy megoldja a problémáikat. Azaz hiba volna a bőrszínhez kötni a voksokat, azok sokkal inkább szólnak a gazdaságról, egészségügyről, oktatásról és egyéb társadalmi kérdésekről.

A tanulmány tizenegy különböző csoportot különböztet meg a színesbőrű amerikaiak között. A diszkrimináció és a "faji kérdés" továbbra is fontos, főleg a középkorú és az idős feketék esetében. A fiatalok azonban saját ügyeikkel, karrierjükkel vannak elfoglalva, az érdekli őket, mennyit kell fizetni az egyetemen, mi lesz a gyerekeikkel, hogyan találnak jobb munkát - akárcsak fehér társaikat.

Címlapról ajánljuk

Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

A versenyképes vállalkozásoknak olykor ki kell lépniük a komfortzónájukból ahhoz, hogy előnybe kerüljenek a piacon – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke beszélt a Demjén Sándor-program előnyeiről, a vállalkozások problémáiról és a versenyképesség fontosságáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Bejelentette az MNB: január 1-jétől 10%-os önerővel vehetünk fel zöld lakáshitelt

Bejelentette az MNB: január 1-jétől 10%-os önerővel vehetünk fel zöld lakáshitelt

A Portfolio szeptemberi piaci értesülésének megfelelően jövőre már a forgalmi érték 90%-áig lehet majd lakáshitelt felvenni a zöld lakóingatlanokra, praktikusan minden új építésű lakásra. Erre eddig csak a 41 év alatti első lakásvásárlóknak volt lehetőségük idén év eleje óta, energetikai besorolástól függetlenül. Emellett egységesen 60%-ra emelkedik a jövedelemarányos törlesztőrészlet a zöld lakáshitelek esetében, így a 600 ezer forint alatti jövedelműek is magasabb törlesztőrészletet vállalhatnak. Minderről friss Makroprudenciális jelentéséhez kapcsolódóan adott most hírt az MNB.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×