eur:
385.8
usd:
354.84
bux:
68884.72
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Hogyan választ elnököt az Egyesült Államok?

Egy biztos az amerikai elnökválasztással kapcsolatban: a washingtoni Fehér Házban 2009 januárjától George W. Bush helyét egy új vezető foglalja el. November 4-én fog kiderülni, hogy ez az új vezető a demokrata Barack Obama vagy a republikánus John McCain lesz-e. De miért éppen november első keddjén van a szavazás? A két jelöltön kívül van-e harmadik is? Meddig hápog a "béna kacsa"? Mindezek kiderülnek az InfoRádió összeállításából.

Mikor és miért éppen akkor van az elnökválasztás?

Az Egyesült Államok 44. elnökét november 4-én választják meg a szavazók. Amerikában a legtöbb demokratikus államtól eltérően nem hétvégén, hanem hétköznap, a törvény szerint november első hétfője utáni kedden mehetnek szavazni a választópolgárok. Néhány államban munkaszüneti nap az "election day", de van, ahol már jóval a hivatalos választási nap előtt le lehet adni a szavazatokat a jelöltekre.

Az előző választáson, 2004-ben a választók 64 százaléka ment el szavazni. Előrejelzések szerint ez az arány az idén még nagyobb lehet, mivel Obama megmozgatta az eddig nem túl aktív fekete szavazókat és a fiatalokat is.

Közvetlenül választják meg George Bush utódját?


Bár az Egyesült Államokat tartják a demokrácia mintaállamának, a szavazók nem közvetlenül az elnökjelöltre adják le voksukat, hanem az államok elektoraira. Az államok lélekszámuktól és gazdasági súlyúktól függően különböző számú elektort küldenek az 538 fős elektori testületbe (electoral college), amely decemberben összeülve hivatalosan is megválasztja az elnököt.

A legfontosabb államok Kalifornia, Texas és New York (55, 34, illetve 31 elektorral). Ám ezek az államok gyakorlatilag lefutottak: az első kettő hagyományosan a demokratáké, míg Texas lakóinak többsége már 1976 óta a republikánus jelöltre szavaz. Az igazi küzdelem az ingadozó államokban: Floridában, Ohióban és Pennsylvaniában várható.

Csak Obama és McCain indul?

A média a demokraták és a republikánusok jelöltjének harcáról tudósít, valójában van egy harmadik kandidáló is. Õ Ralph Nader, akit az amerikai politika független fenegyerekének szoktak emlegetni, és aki már harmadszorra próbál harcba szállni az elnökségért.

Ahogy 2000-ben és 2004-ben, úgy idén is teljesen esélytelen, mindenestre ha szoros eredmény lesz Obama és McCain között, akkor sokat számíthat, hogy mennyi szavazatot "lop el" a két nagytól.

A 74 éves politikus egyébként nemrég azzal vétette észre magát, hogy szónoklási rekordot állított fel: egy nap Massachusetts államban 21 helyen tartott beszédet összesen 255 percig. Ha valóban hitelesítik a rekordot, akkor nem a Fehér Házba, hanem a Guinness Rekordok Könyvébe kerülhet be Nader.

George Bush miért nem indul?


Az amerikai alkotmány szerint egy elnököt csak egyszer választhatnak újra, vagyis nyolc évnél többet nem tölthet a Fehér Házban. Mivel Busht 2000-ben és 2004-ben is megválasztották, harmadszorra már nem jelölhette őt a Republikánus Párt.

November 5-én új elnöke lesz Amerikának?

Hivatalosan nem, hiszen a november 4-én a legtöbb szavazatot begyűjtő jelöltet decemberben hivatalosan az elektori testület választja elnökké - igaz, ez már csak formális procedúra. De még ez után sem költözhet be az új vezető a Fehér Házba, mivel meg kell várnia január 20-át, az eskütétel és a beiktatás napját. Addig is megnevezi "csapatát", vagyis azt a közel egy tucat politikust, akikkel együtt fog dolgozni (az amerikai politikában nem minisztereknek, hanem inkább államtitkároknak vagy tanácsadóknak hívják a "csapattagokat").

Mit csinál addig a leköszönő elnök?

Bush "béna kacsa" lesz, vagyis az az elnök, aki ugyan még hivatalban van, de nagy horderejű döntéseket nem hoz. Ilyenkor szokás szerint megkegyelmez néhány halálraítéltnek és búcsúkörútra megy. Szakértők szerint azonban a mostani pénzügyi válság miatt a leköszönő elnök számára nem lesz eseménytelen a november 4. és január 20. közötti időszak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
Hamar lendületüket vesztették a tőzsdék

Hamar lendületüket vesztették a tőzsdék

Kedvező nemzetközi hangulattal számolhatunk a mai kereskedés során, hiszen tegnap megérkezett a hét legfontosabb adata, mely szerint az amerikai infláció a vártnál kedvezőbben alakult áprilisban, ennek hatására pedig mindhárom vezető amerikai indexet történelmi csúcsra küldték tegnap. Ezek után az ázsiai piacokon is pozitív hangulat uralkodott, azonban az európai tőzsdéken csak iránykeresés lászik. Itthon az utolsó blue chip is közzétette első negyedéves gyorsjelentését, a Magyar Telekom a bevételek és az EBITDA jelentős növekedéséről, valamint az idei profitvárakozás megemeléséről számolt be - a jelentést követően emelkedik a Telekom árfolyama.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×