eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Közpénzből raftingoltak az öngyilkos merénylők

Egy brit jótékonysági szervezet több mint 6 millió forintnak megfelelő összeget adományozott annak a leedsi könyvesboltnak, ahol a 2005-ös londoni robbantások elkövetői kidolgozták a merénylet terveit.

Húszezer font, vagyis több mint hatmillió forint - ennyit kapott Mohammed Siddique Khan és Shehzad Tanweer könyvesboltja annak a brit szervezetnek az adományából, amelyet a gyerekek megsegítésére hozott létre a BBC 1980-ban.

A Children In Need nevű jótékonysági szervezet 1999 és 2002 között 250 ezer fonttal (több mint 77 millió forinttal) támogatott egy leedsi iskolát, amelynek a szomszédságában működött a merénylők könyvesboltja. Az üzemeltetők, akiket később a 2005. július 7-i, 52 halálos áldozatot követelő londoni merénylet elkövetőiként ismert meg a világ, ebből az összegből kapták meg a 20 ezer fontot.

Később kiderült, hogy ebben a könyvesboltban dolgozták ki a merénylet terveit, míg a jótékonysági szervezet abban a hiszemben adományozta nekik a pénzt, hogy azt a helyi gyerekek tanítására és felvilágosítására fordítják.

Ugyanakkor a könyvesbolt egyik alkalmazottja azt állította, hogy az iszlám férfiak mindent a zsidó összeesküvéssel magyaráztak és nyíltan gyűlölték a nyugati kultúrát.

A pénzt állítólag arra költötték, hogy számítógépeket vegyenek, és azokon a dzsihádot hirdető propagandavideókat készítsenek. Edzőfelszereléseket is vettek, sőt valószínűleg ebből a pénzből vettek részt egy észak-walesi rafting túrán is, egy hónappal a merényletek előtt.

A Children In Need igazgatója elmondta: fogalmuk sem volt arról, hogy az adománnyal a terrorizmust pénzelik.

"A szervezet minden lehetséges óvintézkedést megtesz annak érdekében, hogy a közpénzből csak és kizárólag a hátrányos helyzetű gyerekek részesüljenek" - tette hozzá David Ramsden.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×