eur:
389.66
usd:
362.04
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kisebb volt az ózonszennyeződés tavaly

Az elmúlt évtized során 2007-ben volt a legalacsonyabb az ózonszennyeződés szintje Európában, ez részben a tavalyi nedves és hűvös nyárnak köszönhető - állapította meg az Európai Környezetvédelmi Ügynökség.

A Koppenhágában működő intézmény e héten közzétett jelentése szerint a köbméterenként 180 mikrogrammos észlelési küszöböt az elmúlt évtized során tavaly nyáron haladták meg a legritkábban, és a 2000 európai megfigyelőpontnak alig 27 százalékát érintette.

Az ügynökség egy 2002-ben elfogadott EU-direktíva betartását ellenőrzi: ez írja elő, mikor kell figyelmeztetni a nyilvánosságot erre a környezetszennyezésre, amely légzési problémákat okoz és veszélyezteti a mezőgazdasági termést.

A riasztási küszöböt tavaly 96 esetben haladta meg az ózonszint összesen 12 EU-országban, főleg Dél-Európában. A legmagasabb ózonkoncentrációt egy alkalommal Szicíliában mérték, Romániában 363-as értéket is észleltek, 300 és 360 mikrogramm körüli ózonkoncentrációt összesen hatszor mértek, a két már említett országon kívül Franciaországban és Görögországban.

A legkomolyabb ózonkoncentrációkra július közepén került sor, a különben nem túlságosan napfényes tavalyi nyár legforróbb napjaiban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Jelentős támogatást kapnak a távhőszolgáltatók

Jelentős támogatást kapnak a távhőszolgáltatók

A kormány megtéríti a távhőszolgáltatók számára a nem lakossági vízdíjak év eleji egységesítéséből származó többletkiadásaikat, olvasható az Energiaügyi Minisztérium közleményében. Az ágazati szereplők támogatásairól szóló miniszteri rendeletmódosítást annak társadalmi egyeztetése után a közeljövőben kihirdethetik. A közel száz településen működő szolgáltatók együttesen 7 milliárd forinttal több forráshoz juthatnak 2024-ben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×