eur:
393.54
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Beiktatták az új portugál elnököt

Letette a hivatali esküt Lisszabonban Anibal Cavaco Silva, Portugália új államfője, jobboldali politikus, az ibériai ország egykori miniszterelnöke.

A portugál parlament épületében tartott ünnepélyes beiktatáson összesen mintegy kilencszáz portugál és külföldi vendég jelent meg, köztük Sólyom László magyar köztársasági elnök.

A ceremónián megjelent José Manuel Barroso, az Európai Bizottság portugál elnöke, Thabo Mbeki dél-afrikai elnök és George Bush volt amerikai elnök.

Cavaco Silva 51 százalékos szavazataránnyal nyerte meg a január 22-ei elnökválasztást, öt baloldali ellenfelet maga mögé utasítva.

A közgazdaság-tudomány 66 éves professzora Portugália negyedik demokratikusan megválasztott államfője a Salazar-diktatúra 1974 áprilisi megdöntése óta.

Az öt évre választott elnök jogköre a portugál alkotmányos berendezkedésben korlátozott, kiterjed azonban a parlament feloszlatására.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×