eur:
387.14
usd:
356.17
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Mit csináltak a német ügynökök Bagdadban?

A német ellenzék elérte, hogy parlamenti vizsgálóbizottság alakuljon a német hírszerzés és az amerikai katonaság állítólagos iraki együttműködésének tisztázására. Az akkori vezetők mossák kezeiket. Az InfoRádió tudósítóje jelenti Németországból.

A botrányt a német közszolgálati tévé robbantotta ki, miután dokumentumokra hivatkozva beszámolt arról, hogy a hírszerző szolgálat munkatársai 2003-ban Bagdadban információkkal látták el az amerikai hadsereget.

A műsor szerint az amerikaiak az információk alapján bombatámadást hajtott végre egy épület ellen, amelyről feltételezték, hogy a megbuktatott elnök, Szaddam Husszein búvóhelyéül szolgált.

Joschka Fischer akkori külügyminiszter kijelentette: ő szorgalmazta a hírszerzők Bagdadban maradását az amerikai-brit támadás után is, de az ügynökök fegyveres akciók előkészítésének támogatására nem kaptak engedélyt.

A hírszerző szolgálat jelenlegi elnöke azt mondta: a német ügynökök elsődleges feladata a megbuktatott diktátor rejtekhelyének, valamint tömegpusztító fegyverek raktárainak felkutatása volt, de értesüléseiket csupán feletteseikkel kellett volna megosztaniuk.

A vizsgálóbizottság szerda délután Frank Walter Steinmeier külügyminisztert hallgatja meg, aki 2003-ban a kancellári hivatalban ellenőrizte a hírszerzés külföldi tevékenységét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×