eur:
394.03
usd:
364.7
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az amerikaiak nem tárgyalnak Iránnal

Az Egyesült Államok elutasította az iráni nukleáris programról szóló tárgyalások folytatására tett teheráni javaslatot.

Irán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ) intézett keddi levélben közölte, hogy folytatni akarja a konzultációkat az EU-trojkával nukleáris terveiről.

Az amerikai külügyminiszter azt mondta: nincs miről tárgyalni Iránnal, azután, hogy az ázsiai ország vállalt kötelezettségei ellenére újraindította atomkutatási tevékenységét.

Nem engedhető meg, hogy Irán atomfegyverre tegyen szert, vagy olyan tevékenységet folytasson, amely atomfegyverhez juttathatja – jelentette ki Condoleezza Rice.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője egyetértett azzal az amerikai állásponttal, hogy "nincs különösebb értelme" a tárgyalások folytatásának.

Javier Solana megerősítette: a cél most az, hogy február 2-án megtartsák a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség rendkívüli tanácskozását. Ennek eredményeként a testület az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztheti Irán ügyét.

Oroszország és Irán is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Irán felújította az urándúsítással kapcsolatos kutatásokat. Kína a tárgyalások folytatását szorgalmazza, és elutasítja az ENSZ BT bevonását.

Irán január 10-én több atomlétesítményéről levette a pecsétet, és közölte, hogy újraindítja a nukleárisfűtőanyag-gyártással összefüggő kutatómunkát a Nemzetköz Atomenergia-ügynökség felügyeletével.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×