eur:
400.69
usd:
364.75
bux:
73848.84
2024. október 8. kedd Koppány
Close up of businesswomans hands with pen, glasses, and calculator doing some financial calculations
Nyitókép: NoSystem images/Getty Images

Meglepően nagy többlettel zárt a költségvetés augusztusban

Bár a kedvezőtlen külső világgazdasági folyamatok még éreztetik a hatásukat, a kormány sikeresen stabilizálta az államháztartás egyensúlyát - közölte a Pénzügyminisztérium.

Az idei évben meghozott intézkedésekkel a kormány több mint 1000 milliárd forinttal javította a költségvetés mozgásterét. Az intézkedéseknek is köszönhetően a költségvetés szeptember végén 234,2 milliárd forint többlettel zárt, ami

minden idők második legkedvezőbb szeptember havi mutatója

- közölte az államháztatás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszerénének szeptember végi helyzetéről kedden kiadott gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).

Szeptember végéig az államháztartás központi alrendszere 2623,5 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2607,9 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 186,8 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 202,4 milliárd forintos hiányt mutattak.

Szeptemberben (egy hónap alatt) a központi alrendszer 234,2 milliárd forint többlettel zárt.

A gyorstájékoztatóban a PM ismertette: a kamatkiadásokra fordított kifizetések összege szeptember végéig 2611,6 milliárd forint volt, amely 754,8 milliárd forinttal magasabb az előző évi azonos időszaki teljesítésénél.

Továbbra is meghaladják az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Nyugellátásokra 4762,3 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 1994,7 milliárd forintot fordított a kormány szeptember végéig.

Az első kilenc hónapban 917,1 milliárd forint uniós projektekkel kapcsolatos bevétel érkezett a költségvetésbe, ugyanakkor az uniós kiadások 1152,0 milliárd forintot tettek ki. A bevételek kapcsán a PM szintén kiemelendőnek nevezte, hogy

az előző év azonos időszakához képest az adó- és járulékbevételek 9,7 százalékkal magasabban teljesültek.

A PM megerősítette, hogy a kormány elkötelezett az egyensúlyi mutatók javítása mellett és tartja a kitűzött 4,5 százalékos hiánycélt. A fenntartható növekedési pályára való visszatérés mellett a mutatót 2025-ben 3,7 százalékra, 2026-ra pedig 3 százalék alá csökkenti.

Címlapról ajánljuk

Amerika egy hónap múlva választ: országosan Kamala Harris vezet, de Donald Trumpé a fontosabb részsiker

Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa szerint idén is hatalmas jelentősége lehet a nyolc úgynevezett csatatérállamnak, mivel hibahatáron belül vezet a demokrata vagy épp a republikánus elnökjelölt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×