eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
hungarian, HUF, 20,000, banknotes,
Nyitókép: ZenitX/Getty Images

Szabálytalan autós gyakorlat miatt csapott le az MNB

A Magyar Nemzeti Bank összesen 160 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a budapesti székhelyű Car Service Partner Kft.-re és a prágai székhelyű Car Service Partner s.r.o.-ra jogosulatlan pénzkölcsönnyújtási tevékenység miatt, és végleg megtiltotta, hogy Magyarországon jogosulatlanul, üzletszerűen pénzkölcsönt nyújtsanak.

A jegybank közlése szerint a cégpáros használt személygépjárműveket vásárolt természetes és jogi személyektől, azok piaci értékének megfelelő, vagy az alatti vételáron, majd azt használatra visszaadták a korábbi tulajdonosoknak egy havonta fizetett ellenérték, „foglalási díj” fejében.

A piacfelügyeleti eljárás során megállapították, hogy a társaságok valós gazdasági célja nem a gépjárművek feletti tulajdonjog megszerzése, hanem annak biztosítása volt, hogy az azokat eladó személyek egy meghatározott pénzösszeghez jussanak.

Az MNB szerint a „foglalási díj” valójában az eladóknak kölcsönként átadott pénz használatáért felszámított kamat funkcióját töltötte be, és a gépjármű ebben a konstrukcióban egyfajta fedezetként szolgált.

A vizsgálat szerint a két cég 2021 márciusát követően összesen több mint 300 esetben, több száz millió forintot meghaladó értékben nyújtott kölcsönt.

Jelezték, hogy 2023 augusztusában jogosulatlan pénzkölcsönnyújtási tevékenység miatt az MNB azonnali hatállyal betiltotta a két cég tevékenységét és feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen.

A feltárt jogsértések miatt a Car Service Partner s.r.o.-ra 70 millió, a Car Service Partner Kft.-re 90 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az MNB.

Felhívták a figyelmet arra, hogy hitel- és pénzkölcsönnyújtási tevékenységet kizárólag jegybanki engedéllyel rendelkező pénzügyi intézmény végezhet. Az ügyfelek erről a jegybank oldalán tájékozódhatnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×