eur:
390.6
usd:
364.59
bux:
68249.46
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Pexels

Szakértő: több domináns trend is van a használt autók piacán

Jól indult 2023-ban az első hónapokban a használtautó-piac, de szokás szerint nyáron számottevően apadt az érdeklődés – mondta Tóth Péter, a WeltAuto Centrum értékesítési igazgatója.

Tavaly az importautók iránt valamivel csökkent a kereslet, és ez a trend az elmúlt hónapok adatai alapján továbbra is. Igaz, figyelembe kell venni a használtautó-piac szezonális hullámzását, amelyben a tavaszi és az őszi időszakok szoktak erőteljesek lenni – mondta az InfoRádióban a WeltAuto Centrum értékesítési igazgatója.

Tóth Péter szerint a fiatal használt autókra elsősorban az új autók árazása van hatással, ugyanakkor a keresletet természetesen a gazdasági helyzet, az infláció, a vásárlókat foglalkoztató egyéb körülmények is befolyásolják, és recesszióban visszafogják vagy elhalasztják a vásárlásokat, illetve alacsonyabb árszegmensben gondolkoznak. Viszont annak, hogy az inflációs környezet a korábbinál már sokkal kielégítőbb, és ezzel párhuzamosan a kamatkörnyezet is attraktívabb az ügyfelek számára, egyértelmű jelei vannak a piacon.

Trendek

A fiatalabb használt autóknál továbbra is keresettek az SUV modellek, részben a magas üléspozíció, részben a többféle célú felhasználás miatt, részben pedig azért, mert a gyártók is egyre inkább ebbe az irányba tendálnak. Városi közlekedésre továbbra is a kis teljesítményű, automata váltós kocsikat keresik, de általánosan elmondható a szakember szerint, hogy egyre inkább áttérnek a vásárlók az automaták használatára. Manapság már a legtöbb autót ilyen sebességváltóval veszik meg, és ez a trend tartósnak látszik. Tóth Péter szerint hosszú távú, városon kívüli utazásokra továbbra is a dízelüzemű autókat választják a vásárlók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×