eur:
390.64
usd:
366.09
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Friss, ropogós adatok érkeztek az euróról és az inflációról

Decemberben a korábban jelzettnek megfelelően gyorsult az euróövezetben az éves infláció az Eurostat végleges adatai szerint.

Az euróövezetben a novemberi 2,4 százalékról 2,9 százalékra gyorsult az éves infláció decemberben - írja az Eurostat adatai alapján az Index. Hozzáteszik, Magyarországon ugyanebben a hónapban a fogyasztói átlagárak 5,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

Az euróövezetben a novemberi éves fogyasztói árindex-emelkedés 2021 júliusa óta nem volt ilyen alacsony, a leglényegesebb adatok tehát azt jelzik, hogy

  • az euróövezetben az energiaárak éves csökkenése a novemberi 11,5 százalék után 6,7 százalékra mérséklődött decemberben;
  • az év utolsó hónapjában a legnagyobb mértékben az élelmiszerek, a dohánytermékek és az alkoholos italok ára emelkedett éves összevetésben, 6,1 százalékkal,
  • miután novemberben 6,9 százalékkal emelkedett;
  • a szolgáltatások ára töretlen ütemben, 4 százalékkal emelkedett november után decemberben is, éves összevetésben.

Mint írják, az Eurostat adataiból kiderül, hogy az éves euróövezeti infláció alakulásához a legnagyobb mértékben a szolgáltatások járultak hozzá, ezt követték az élelmiszerek, a szeszes italok és dohánytermékek, továbbá az energiaipari termékek és az energia.

A novemberi 0,6 százalékos csökkenés után decemberben 0,2 százalékkal nőttek az árak az euróövezetben.

Összehasonlításképpen Magyarországon novemberrel összehasonlítva átlag 0,3 százalékkal csökkentek az árak. Emellett idehaza éves alapon már jobb értékek láthatóak, mint a cseh (6,9 százalék), a lengyel (6,1 százalék) és a román (6,6 százalék) adatokban - jegyzi meg a lap.

Az euróövezetben az energia, az élelmiszer, az alkohol és a dohánytermékek árai nélkül számított éves maginfláció 3,4 százalékra, 2022 márciusa óta a legalacsonyabbra mérséklődött a novemberi 3,6 százalék után.

Mint azt az Eurostat közölte, az Európai Unióban az éves infláció decemberben 3,4 százalékra gyorsult az előző havi 3,1 százalékról, havi összevetésben decemberben 0,1 százalékkal nőttek az árak az Európai Unióban, miután novemberben 0,4 százalékos csökkenést regisztráltak - írta meg az MTI.

Az Eurostat hivatalos X-profilján grafikont is közzétett a decemberi európai inflációs rátákról:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×