eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
auto business, car sale, transportation, people and ownership concept - close up of car salesman giving key to new owner or customer over auto show background
Nyitókép: dima_sidelnikov/Getty Images

Brutális készletkisöprés a hazai autópiacon – 15 milliós kedvezményt is adnak

Túl sok a készleten lévő új autó és kevés a vásárló – hatalmas engedményekkel próbálkoznak a márkakereskedők.

Jellemzően 3 és 6 millió forint közötti kedvezményekkel lehet most számos vadonatúj személyautót megvásárolni, de van példa 10 és 15 milliós árengedményekre is – derül ki a vezess.hu autópiaci körképéből.

„A legfőbb magyarázat, hogy megfordult a tavalyi évet jellemző keresleti piac, akkor szinte a vevők licitáltak egyes márka-modellekre, mert alig volt elérhető készlet az országban. Most viszont a kereskedők versenyeznek a vevők kegyeiért” – mondta Szeder Attila, a hasznaltauto.hu szakértője.

Újra van bőséggel új autó, csak a magas inflációs környezetben a fogyasztók jóval megfontoltabban költekeztek, sokan el is halasztották az autó cseréjét, így számos márka esetében az importőröknél és a kereskedőknél újra készletek halmozódtak fel. Ez próbálják most hatalmas akciókkal értékesíteni.

Aa legnagyobb hazai importőrnek számító Porsche Hungaria közlése szerint „készletkisöprés” áll a hatalmas kedvezmények hátterében, de a Mazda is azt jelezte, hogy a kedvezményekkel a megfelelő szintre hozza a kereskedők év végi készletét.

A szakértők szerint a piacon jellemzően inkább a cégek és a flottakezelők mozognak, a magánszemélyek továbbra is kivárnak: a 2023-ban Magyarországon forgalomba helyezett új személyautóknak csak a 20 százalékát vette magánszemély.

A szaklap példaként a következő szélsőségesen kedvezményes ajánlatokat találta:

  • hibrid és dízel Ford Kugák 4,92 és 3,7 milliós kedvezménnyel
  • benzines Nissan Qashqai 4,99 millóval olcsóbban
  • konnektoros hibrid Mazda CX-60-ak 4,93 és 4,96 milliós árengedménnyel
  • elektromos Hyundai Ioniq 5 5,41 millióval olcsóbban
  • elektromos BMW i7 10,28 millióval a listaára alatt
  • elektromos VW ID. Buzz 15,21 millió forintos kedvezménnyel
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×