eur:
389.94
usd:
363.83
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Female Electronics Factory Workers in Blue Work Coat and Protective Glasses Assembling Printed Circuit Boards for Smartphones with Tweezers. High Tech Factory with more Employees in the Background.
Nyitókép: gorodenkoff/Getty Images

Visszaesés az ipar termelői árainál

Az idén szeptemberben az ipari termelői árak átlagosan 2,5 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 7,8 százalékkal nőttek, az exportértékesítéséi 7,5 százalékkal csökkentek - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A nagy eltérést elsősorban az okozta, hogy az alapvetően hazai piacra termelő, azon belül nagy súlyt képviselő energiaiparban a belföldi értékesítési árak meghaladták az egy évvel korábbi szintet, miközben az exportértékesítési árak már jelentősen elmaradtak attól - magyarázta a jelentés.

Az ipari termelői árak alakulásában az alapanyagok drágulása és az előállítási költségek emelkedése, továbbá a forint euróval szembeni, egy év alatt történt erősödése is szerepet játszott - jegyezte meg a KSH.

Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 1,7, az exportértékesítési árak 1,6 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 1,7 százalékkal emelkedtek.

A belföldi értékesítés árai átlagosan 7,8 százalékos éves emelkedésén belül a 65 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 2,3 százalékos, a 30 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) - részben a hatósági ár szabályozásának módosításai következtében - 15,4 százalékos volt a drágulás tavaly szeptemberhez képest.

Az élelmiszeripar értékesítési árai 4,8 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbiakhoz képest.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 7,3, a beruházási javakat gyártókban 4,8, a fogyasztási cikkeket gyártókban 8,0 százalékkal nőttek az árak.

Az ipari exportértékesítési árak 7,5 százalékkal csökkentek, ezen belül a 90 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 1,2, a 9,8 százalékos súlyú energiaiparban 58,8 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak az egy évvel korábbiakhoz képest.

Január-szeptemberben a belföldi értékesítés árai 34,4 százalékkal, az exportértékesítéséi 2,1 százalékkal emelkedtek, így az ipari termelői árak összességében 12,7 százalékkal voltak magasabbak a 2022. január-szeptemberihez képest.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×