eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Charles O'Rear/Getty Images

Alaposan megcsappant a magyar borok exportja

Tavalyhoz képest a termelői árak emelkedtek, a kivitel viszont megzuhant.

Az idei első háromnegyed évben a belföldön termelt és itthon is értékesített borok – a földrajzi jelzés nélküli, valamint az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott termékek – hektoliterenkénti termelői értékesítési ára csaknem 14 százalékkal, 29,5 ezer forintra emelkedett - írja a vg.hu. Ezen belül az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott fehérborok 17 százalékkal, a vörös- és rozéborok 13 százalékkal drágultak.

Az oltalom alatt álló, eredetmegjelöléssel ellátott borok közül

a tokaji fehérborok belföldi értékesítési átlagára az előző év hasonló időszakához képest 23 százalékkal emelkedett, az egri borok csaknem 15 százalékkal lettek drágábbak hektoliterenként.

Ugyanezen területekről származó, de kivitelre szánt borok esetén az exportár kisebb mértékben nőtt, a tokaji fehérek esetén 13 százalékkal, az egri vörös- és rozéboroknál 13 százalékkal. A gazdasági portál értesülése szerint viszont

az exportált bormennyiség 10 százalékkal, az érték 4 százalékkal esett vissza.

A külföldön értékesített mennyiség 75 százalékát a lédig borok teszik ki, ezek kivitele 4 százalékkal csökkent, míg a palackozottak exportja lényegesen nagyobb, 24 százalékos visszaesést produkált, 9 százalékkal kevesebb értékben. Továbbra is elmondható azonban, hogy külföldön a Magyarországon termeltek közül a fehérborok a legnépszerűbbek, a kivitt mennyiség 87 százalékát tették ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×