eur:
389.09
usd:
363.7
bux:
67993.16
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Még mindig kapós a Kádár-kocka, de van árnyoldala is

Budapesten átlagosan több mint 700 ezer forintos négyzetméteráron kelnek el a Kádár-kockák, de összességében azért is keresik a magyar lakásvásárlók a tervgyári házakat, mert azokat kedvező áron meg lehet venni. Ugyanakkor a legtöbb ilyen ingatlannal foglalkozni kell.

Egyes becslések szerint még mindig 700 ezer és 800 ezer közötti számban lehetnek az országban a Kádár-kockák – írja a Pénzcentrum. Érhető is, hiszen a tervgyári házakban építészeti szempontból rengeteg lehetőség van, viszonylag könnyen átalakíthatók kis energiafogyasztású épületekké.

„Az eladó Kádár-kockák többségével azonban foglalkozni kell” – hívta fel a figyelmet a lapnak az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. „A hirdetők harmada szerint jó állapotban van az ingatlan, 11 százalékuk szerint felújított. Viszont minden ötödik Kádár-kocka felújítandó, 26 százalékuknál pedig nem tüntettek fel állapotot. Ez alapján arra lehet következtetni, hogy

az eladó Kádár-kockák több mint felénél jelentősebb felújításra van szükség.

Szintén beszédes a szám, hogy csak az eladó Kádár-kockák 3 százaléka esik az újszerű kategóriába” – tette hozzá Balogh László.

Az árak tekintetében kiemelte, ha a négyzetméterárakat vesszük alapul, akkor ezek az ingatlanok most jóval olcsóbban megvásárolhatók mint a társasházi lakások vagy egy-egy felújított és újszerű családi ház. Vannak olyan vármegyék, ahol a Kádár-kockák négyzetméterára alig több 200 ezer forintnál, vagyis

már 20 millió forintért megvásárolható egy ilyen ház.

Ugyanakkor, mint azt kifejtette, ezeknek az ingatlanoknak az értékesítése nem könnyű feladat. Tipikusan olyan helyeken találhatóak ugyanis, ahol 2023-ban leült az ingatlanpiac. A Kádár-kockák átlagos értékesítési ideje több mint 178 nap, ami azt jelenti, hogy legalább 5-6 hónapra van szükség átlagosan, hogy vevőt találjon rá a tulajdonos.

„Ezeknek az ingatlanoknak az egyik legnagyobb fegyverténye az olcsó ár, a masszív felépítés és a kompakt kialakítás. Az árelőny ráadásul egy olyan fegyver a jelenlegi finanszírozási környezetben, hogy sok vevő komoly kompromisszumokat is hajlandó vállalni, ha olcsóbban hozzájuthat egy-egy ingatlanhoz” – tette hozzá.

Az ingatlanpiaci szakértő szerint a csok változása sem fog sokat befolyásolni ezen a piacon.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
A mesterséges intelligencia felveszi a harcot a banki csalásokkal

A mesterséges intelligencia felveszi a harcot a banki csalásokkal

A Visa két új mesterséges intelligencia alapú csalásmegelőző, kockázatcsökkentő megoldást jelentett be, melyek a csalások lehetőségét az azonnali, számlák közötti és az online fizetések esetében csökkentik a Visa hálózatán belüli és azon kívüli tranzakciók esetén is - közölte a társaság. A csalásokról és a fizetési trendekről is szó lesz a Portfolio június 11-ei Financial IT rendezvényén. Regisztráció itt!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×