eur:
389.62
usd:
363.55
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Engineer hand using tablet with machine real time monitoring system software. Automation robot arm machine in smart factory automotive industrial Industry 4th iot , digital manufacturing operation.
Nyitókép: Zapp2Photo/Getty Images

KSH: külföldre olcsóbban termel a hazai ipar, mint belföldre

2023 augusztusában az ipari termelői árak átlagosan 2,3 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest.

A belföldi értékesítés árai 8,6 százalékkal nőttek, az exportértékesítéséi 7,6 százalékkal csökkentek - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A nagy eltérést elsősorban az okozta, hogy az alapvetően hazai piacra termelő, azon belül nagy súlyt képviselő energiaiparban a belföldi értékesítési árak meghaladták az egy évvel korábbi szintet, miközben az exportértékesítési árak már jelentősen elmaradtak attól - jegyezte meg a jelentés.

Az ipari termelői árak alakulásában az alapanyagok drágulása és az előállítási költségek emelkedése, továbbá a forint euróval szembeni, egy év alatt történt erősödése is szerepet játszott. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,3, az exportértékesítési árak 0,9 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 0,7 százalékkal emelkedtek.

A belföldi értékesítés árai a 65 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 2,2, a 30 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) - részben a hatósági ár szabályozásának módosításai következtében - 18,4 százalékkal nőttek egy év alatt.

Az élelmiszeripar értékesítési árai 9,3 százalékkal emelkedtek.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 7,5, a beruházási javakat gyártókban 6,0, a fogyasztási cikkeket gyártókban 11,5 százalékkal emelkedtek az árak.

Az ipari exportértékesítési árak 7,6 százalékkal csökkentek, ezen belül a 90 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 0,9, a 9,8 százalékos súlyú energiaiparban 61,0 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak.

Január-augusztusban a belföldi értékesítés árai 37,7, az exportértékesítéséi 3,4 százalékkal emelkedtek, így az ipari termelői árak összességében 14,6 százalékkal voltak magasabbak a múlt év azonos időszakához viszonyítva.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×