eur:
379.13
usd:
348.88
bux:
0
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Nyitókép: Unsplash.com

Magyarországi gázpiaci manipuláció miatt bírságoltak egy horvát céget

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 500 millió forintra bírságolta a Prvo Plinarsko Drustvo (PPD) horvát energiakereskedőt piaci manipuláció miatt – közölte a hivatal hétfőn.

A közlemény szerint a PPD 2022. január 17. és 26. között részt vett a mosonmagyaróvári határkeresztezési ponton Ausztriából Magyarország felé történő földgázszállítási szolgáltatást érintő kapacitás kiosztására szervezett aukción. A cég folyamatosan licitált a felajánlott kapacitás teljes mennyiségére, majd kapacitáslekötés nélkül hagyta el az árverést.

A PPD az aukció során egyrészt félrevezető jelzést adott a kapacitástermék keresletéről, másrészt mesterséges szinten rögzítette a kapacitástermék mint nagykereskedelmi energiatermék árát.

A MEKH a földgázellátásról szóló törvény rendelkezései alapján ellátja a földgázpiacot érintően az 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletben (REMIT) meghatározott, nemzeti szabályozó hatóságra vonatkozó feladatokat, illetve ezzel összefüggésben ellenőrzési-, nagykereskedelmi piacfelügyeleti eljárást végez – olvasható a közleményben.

Az energiahivatal eljárása megállapította, hogy a PPD a kapacitásaukción tanúsított magatartásával megsértette REMIT 5. cikkében foglalt piaci manipulációra vonatkozó tilalmat, ezért a MEKH nyilvános határozatában

500 millió forintos bírságot szabott ki a cégre

– tették hozzá.

Címlapról ajánljuk
Bármilyen kormány alakul Hollandiában, nagy fordulat jöhet a bevándorláspolitikában

Bármilyen kormány alakul Hollandiában, nagy fordulat jöhet a bevándorláspolitikában

Bár Geert Wilders és a bevándorlásellenes Szabadságpárt (PVV) nyerte az előre hozott holland parlamenti választásokat, a súlyos ellentétek miatt nehéz lesz kormányt alakítania – mondta az InfoRádióban a Migrációkutató Intézet vezető kutatója. Sayfo Omar szerint akkora a társadalmi nyomás, hogy bármilyen koalíció is jön létre, valószínűleg rákényszerül arra, hogy szigorításokat vezessen be a bevándorláspolitikát illetően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
Mire számíthatunk ma a tőzsdéken?

Mire számíthatunk ma a tőzsdéken?

Gazdasági információk tekintetében ma Németországban a külkeresekedelem októberi adatait publikálják, míg Amerikában a gyáripari megrendelések alakulása adhat képet a gazdaságról, elsősorban ezekre figyelhetnek majd a befektetők. Ami pedig a jelenlegi kilátásokat illeti, az előzetes adatok alapján leginkább a mérsékelt optimizmus lehet majd jellemző ma a nemzetközi piacokra, a határidős jegyzések állása alapján óvatos emelkedés jöhet Európában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×