eur:
389.46
usd:
362.52
bux:
67950.08
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Bevásárlókocsi egy londoni ABC-áruházban 2022. augusztus 17-én. Nagy-Britanniában az infláció elérte a 10,1 százalékot, az utóbbi 40 év legmagasabb szintjét. A brit jegybank recesszióra figyelmeztet, miközben a megélhetési költségek, azon belül elsősorban az élelmiszerárak emelkedése felfelé hajtja az inflációt, és az a Bank of England előrejelzése szerint az év végére 13 százalékra nő az országban.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Lassan, de csökken az infláció

Éves szinten átlagosan 9,2 százalékra lassult januárban a fogyasztói árak növekedése a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban a decemberi 9,4 százalékról.

A párizsi székhelyű szervezet honlapjára felkerült adatok szerint a 38 OECD-tagország felében mérséklődött az áremelkedés januárban.

Az OECD-ben az élelmiszer- és energiaköltség nélkül számított fogyasztói árak emelkedése (maginfláció) a decemberivel megegyező, 7,2 százalék volt januárban.

Az energiaárak növekedése már a hetedik egymást követő hónapban mérséklődött januárban, amikor 2021 márciusa óta a legkisebb ütemű, 16,4 százalék volt éves szinten a decemberi 18,2 százalékot követően. Az élelmiszerárak emelkedése is lassult, 15,2 százalékra a decemberi 15,6 százalékról.

Januárban a G7-országokban az infláció átlagosan 6,7 százalékra lassult a decemberi 6,8 százalékról, míg a G20 országaiban 8,4 százalék maradt.

Az eurózónában az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) 8,7 százalék volt januárban a decemberi 9,2 százalék után. Az Európai Unió statisztikai hivatalának előzetes adatai szerint a HICP-index növekedési üteme februárban 8,5 százalékra lassult.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×