eur:
389.68
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Airport Departure Board
Nyitókép: Remedios/Getty Images

Katasztrofális a helyzet a nagy repülőtereken, tömeges lett a járattörlés

A legtöbb plusz utas jelentkezne, akkor kell csökkenteni a járatok számát.

Amszterdam Schiphol volt az első, amely kénytelen volt bejelenteni, limitálja a nyári nagyszezon idejére a reptérre érkező és induló járatokat, mert a reptér nem tud másképp úrrá lenni a munkaerő-hiányon. A földi személyzet elégtelen létszáma miatt épp a legforgalmasabb időszakban kell napi hetvenezer utasra csökkenteni a forgalmat, ami 13,5 ezer üléssel kevesebbet jelent minden nap ahhoz képest, amennyi a légitársaságok menetrendjében szerepelne – írja az iho.hu.

Kaotikus állapotok kezdték jellemezni a repteret, rengeteg volt a járattörlés, sok utas rekedt emiatt a reptéren, elsősorban mert kevés az ember főképp a biztonsági vizsgálatoknál és a poggyászkezelésnél. A helyzet elsősorban a KLM-et sújtja, arra is volt példa, hogy a reptér kénytelen volt a visszautakra üres gépeket indíttatni, mert nem volt, aki a gépre szóló utastömeget kezelni.

Jó néhány nagy európai repülőtéren hasonló a helyzet, és ez a társaságokat is reagálásra kényszeríti, A Lufthansa illetve leányvállalata, az Eurowings a következő hónapra 900 járatát törölte, hasonló lépést tett az easyJet is.

A londoni Gatwick repülőtér napi ötven járatot kellett, hogy töröljön, a főszezonra jellemző napi 900 helyett csak 850-et tud a légikikötő kiszolgálni. A reptér vezetése kérte a légitársaságokat, maguk csökkentsék a járataik számát, júliusban összesen hetvenöttel. Az easyJet számára Gatwick az egyik legfontosabb európai bázis, júniusra és júliusra átlag napi negyven járatot töröltek, a legnagyobb vesztes azonban itt a British csoportja, az IAG, amely márciustól októberig összesen nyolcezer járatot vett ki a menetrendből.

A jelenlegi munkaerőhiány akkor keletkezett, amikor a járvány során bekövetkezett hatalmas forgalomkiesés a légitársaságokat, de a repülőtereket is hatalmas leépítésekre késztette. Akkor már sokan bírálták ezt a gyakorlatot, jelezve, hogy egyszer majd ezekre az emberekre nagyon is szükség lesz

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×